Homeomami

Homeomami: Hová menjünk a parlagfű elől?

Homeomami: Hová menjünk a parlagfű elől?Szinte mindenhol ajánlják, hogy aki allergiás a parlagfűre, menjen tengerpartra.

 

Ez az allergia főszezonban, ami Magyarországon augusztus-szeptember, elég nehezen megoldható, és nem is túl olcsó dolog. Vannak azonban hazai alternatívák. Családostul kirándultunk a Mátrába, és több érdekes dolgot tapasztaltunk.

Az egyik: nem kell reggel kávét inni, és mégis friss vagy. Nagyon mélyen lehet aludni, és a család két parlagfű allergiása egy adag Histaminummal elvolt, a szokásos kombinációk helyett. Legmagasabb hegyünk, a Mátra több pontja minősített klimatikus gyógyhely.

Mi teszi azzá? Különleges szubalpin klímája. Ilyen a Kékestető, a Galyatető, Mátraháza és Mátrafüred is. A napsütéses órák évi száma jóval a hazai átlag felett van, a hőmérséklet- ingadozás kicsi, a szél iránya állandó. Ezért különleges, magas és állandó hatóanyagtartalmú gyógynövények (30 fajtát gyűjtenek) nőnek errefelé. Tengerszint feletti magasságának köszönhetően már érezhetően alacsonyabb a légnyomás, ezért kisebb nyomás nehezedik a mellkasra, nagyobb tüdőfelületen történik a légcsere. 10%-kal javul a légcsere a tüdőben, növekszik a vérben a vörösvértestek száma és a hemoglobintartalom, illetve nő a vér viszkozitása. Több oxigént veszünk fel és ezt magunkkal is visszük. Nagyon jó egy mátrai hétvége, ha már eleged van a prüszkölésből, és fáradt vagy a munkától.

Akinek messze van a Mátra, keressen egy barlangot a közelben! A barlangok levegője pollen, szennyezőanyag és csíramentes. Mikrobiológiailag tiszta. A szabad légtérben egy vidéki városban kb. 8700 porszemcse van egy liter levegőben. A barlangban a porszemcseszám 200/l -re csökken. A levegő hőmérséklete a barlangban állandó, átlagosan 10 *C . A relatív páratartalom 80-100 % körül van, ez jó hatású az asztmás betegségeknél, a levegőben a kalcium és magnézium koncentrációja igen magas. A karsztos kőzetről csepegő Ca-tartalmú vizekből kicsiny diszpergált részecskék jutnak a levegőbe, olyan ez, mint egy aerosol. A barlang levegőjében 10-50 mikrométer méretű, oldott kőzetanyagot tartalmazó vízcseppecskék úsznak, amelyek a lecseppenő vizek szétszóródásából és betöményedéséből keletkeznek. Ha ezt a levegőt lélegezzük be, ozmotikus hatása révén segít a besűrűsödött váladék oldásában és gyulladásgátló is.
A széndioxid tartalom 0,1% körüli, a szabadban mért értéknél 10-15-ször magasabb. Ez serkentő hatású a légzőközpontra. A negatív ionkoncentráció magas, légúti megbetegedéseknél ez kedvező, és frissítő, nyugtató hatása is van. Egy családi barlangtúra során teljesen kicseréljük a levegőt a tüdőnkben, és megszabadulunk a letapadt nyálkáktól és a feszültségektől is.

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.