Homeomami

Homeomami: Füles Mackó - avagy miért is kihívás a fülproblémák kezelése?

A füles betegség a legtöbb anya számára rémálom. Ott a kicsi, vagy nagyobbacska, sír a fájdalomtól, általában persze este, hogy még könnyebb legyen, állunk tehetetlenül, melegítjük a sapkát, és tördeljük a kezünket.

Úgy gondolom, ez a betegség egy jó apropó arra, hogy arról írjak, hol vannak a homeopátiás otthoni gyógyítás határai, lehetőségei.

A fül kezelésének alapszabályai:

  • A fülfájás számos betegség tünete, leggyakrabban a középfülgyulladásé, de lehet fogzás miatt is.
  • A fülgyulladásoknál a megfelelő homeopátiás szert a tünetek határozzák meg. (melyik oldal, láz, arc színe, a gyerek kedve, fájdalom erőssége, nyelv) Ha 24 óra alatt nem javul, forduljunk orvoshoz!  Ha erős a fájdalom, adjunk fájdalomcsillapítót!
  • Az akut fülgyulladások kezelésében az elsődleges gyógymódként alkalmazott homeopátia nagyon gyorsan hat, ha a szerválasztás helyes.
  • A homeopátiás szerek antibiotikus kúra mellé is adhatók, így a visszaesés esélye kisebb.
  • Ha állandóan gyulladt a gyerek füle, évente többször, homeopátiás alkati kezeléssel lehet a hajlamot kezelni.  Ilyenkor a lelki eredetet is meg kell nézni, pl. egy testvérféltékenység miatt visszatérő fülfájásra nagyon jó szer a Lachesis.

Mitől fájhat a fül?

A fájdalom oka lehet fülgyulladás, néha sérülés (fültisztító pálcika) de kiskamaszoknál, vagy kicsiknél gondoljunk esetleg a fogzásra is. Ha fogzás okozza a fülfájást, akkor ez a fájdalom a fül felé sugárzik, és a fül nyomásra, húzogatásra nem érzékeny. Érdemes ilyenkor megnézni, nem nyálzik-e többet, bepillantani a szájába, megtapogatni az ínyét.

Ami saját tapasztalat, és mindenkinek javaslom, ha nagyon erős a fájdalom, és az első körben adott homeopátiás szer nem csillapítja ezt gyorsan (ha megfelelő, akkor tényleg szinte azonnal hat) ne kínozzuk a gyereket, adjunk fájdalomcsillapítót, mellette persze lehet kezelni homeopátiásan a problémát.

Itt fontos az is, hogy a fájdalomcsillapítók nagy többsége csökkenti a lázat és elfedi a fájdalmas tüneteket, így nehezebb dolgunk lesz, figyeljük meg alaposan a tüneteket.

Magas lázzal járó hirtelen fülfájásnál először az ABC keverék (ajánlott potenciák: 15 vagy 30 CH)

azaz Aconitum + Belladonna + Chamomilla jöhet szóba. (ha nincs kéznél ez a potencia, azt adjunk, ami van)

Az ABC keverék szereinek tünetei:

Aconitum: fél, magas a láza, hirtelen éjjeli kezdet, száraz bőr

Belladonna: magas láz, gyulladás, erős, lüktető fájdalom, verejtékezés

Chamomilla: hirtelen, erős fájdalommal járó gyulladás, az arc a gyulladás helyén piros, hisztis, a fájdalmat rosszul tűri.

Ha ez a keverék megfelelő, a problémát általában már másnapra megoldja, és nagyon gyorsan enyhíti a fájdalmat.

Ha másnap reggel még mindig fáj a kicsi füle, és lázas is, mutassuk meg orvosnak. Manapság már nem írnak azonnal antibiotikumot, viszont jó tudni, melyik rész érintett. A homeopátiás terápia egyébként jól kombinálható minden hagyományos gyógymóddal.

A melegítő sapka kérdése:

Itt is az arany középút, és a homeopátiás szemlélet segít eldönteni, mikor alkalmazzuk. Ha gyerek kívánja a meleget a fülére, akkor bátran, de sokszor például a hideg enyhíti a fájdalmat (hűtőzselé), akkor ne erőltessük. Általában a kezdődő gyulladásoknál nagyon hasznos.

Hogyan döntsük el, a fül melyik része érintett?

A középfülgyulladás általában lázzal jár, és a fülkagyló húzogatása nem fájdalmas, a nyomás viszont az lehet. A fül így néz ki, ha otoszkóppal belenéznek:

 

Egyéb gyakori homeopátiás szerek a fülfájás kezelésében, a nagyon jellemző tünetek mentén:

Ferrum phosphoricum: a nem túl erős fülfájásra, és a nem magas lázra. Csak tötyögős szernek hívjuk. Olyan esetekben hasznos, amikor a tünetek lassan alakulnak ki és nem túl hevesek. Az arca általában piros a gyereknek. Olyan ez a piros folt, mint a bohócok arcán, egyébként a bőr sápadt. (Ajánlott potencia: 9 CH)

Mercurius solubilis: általában jobboldali fülfájás, a mirigyek tapinthatók és fájdalmasak, a gyerek nyálzik és rossz szagú a lehelete. Torokgyulladása is lehet mellette. A nyelve petyhüdt, és meglátszik a foga lenyomata, olyan, mint egy használt mosogatószivacs. (Ajánlott potencia: 15 vagy 30 CH)

Capsicum: a fükagyló alatti kicsi csont, a csecsnyúlvány nyomásra érzékeny. (Ajánlott potencia: 15 vagy 30 CH)

Kalium muriaticum + Mercurius dulcis: fülkürt gyulladása (a nátha a fülre megy).(Ajánlott potencia: 9 CH)

Dulcamara: uszoda utáni fülfájás, a fülbe ment víztől. Ilyenkor fáj, ha húzzák a fülét.(Ajánlott potencia: 15 vagy 30 CH)

Chamomilla + Causticum + Hypericum: fülbe sugárzó fájdalom nem fülgyulladástól.(Ajánlott potencia: 15 vagy 30 CH)

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.