Aroma pára

Az elmúlás és elengedés illatai

Az hogy elengedünk, valakit nem jelenti azt, hogy lemondunk róla. 

Sokáig nem akartam foglalkozni ezzel a témával.

Tartottam tőle, ezért ki is zártam. Pedig a haldoklás és a halál témája ugyanúgy az élet része, mint a születés.

Most, hogy a saját bőrömön kell megtapasztalnom, hogy milyen egy útra készülőt kísérni, rájöttem, hogy ez is egy fejlődési lépcsőfok. Sok felismeréssel és természetesen sok fájdalommal.

Arra jöttem rá, hogy a lélek testet öltése, azaz egy új élet fejlődése és megszületése pontosan ?ki van találva?. Kicsi a hibaszázalék, amikor a lélek nem a megfelelő időben és a megfelelő testbe érkezik.

Tehát ez a dimenziókapu kvázi kiszámíthatóan működik. Az viszont, hogy mikor és hogyan távozik a lélek ebből a földi világból, az nagyon nincs jól kitalálva.

Az aromaterápia sokat segíthet egy ilyen fájdalmas időszakban is. Engedjétek meg, hogy megosszam saját tapasztalataimat. Ne várjatok tudományos értekezést. Ezek friss és természetesen szubjektív élmények.

Milyen olajok segíthetnek kórházi tartózkodás idején?

Minden, ami fényt, örömöt és optimizmust hoz.  Ilyenek a citrusfélék esszenciái.

Nálunk a bergamott-narancs páros vált be némi szegfűszeggel.

Nem minden kórteremben lehet párologtatni és el kell fogadnunk, hogy a többi beteg esetleg nem szeretne részesülni az aromaterápia áldásos hatásában. Ilyenkor jó megoldás egy illatpárologtató kövecske, vagy nemez darabka, amit átitatunk pár csepp olajjal és az éjjeli szekrényre tesszük. A párna csücskét is becsepegtethetjük illóolajjal.

Mindig tartottam magamnál egy fertőtlenítő keveréket is. Egyenlő arányban összekevertem teafa olajat orvosi levendulával. Ezt akár tisztán is a kézbe lehet dörzsölni, és ha épp nincs kézmosási lehetőség, akkor is tisztaságérzetet ad.

Ezeket a praktikákat egy egyszerű mandulaműtét idején is használhatjuk.

Az olyan helyzetekben, amikor élet és halál között lebegő, gyógyíthatatlan beteget kísérünk a beteget és saját magunkat is fel kell töltenünk bátorsággal és azzal a bizonyossággal, hogy a lélek halhatatlan.

Érdekes módon azok a növények, amelyek ezt a lelki üzenetet közvetítik már a nevükben is a halhatatlanságot hordozzák: Immortelle, azaz halhatatlan. Így hívják a franciák az olasz szalmagyopárt. Cupressus sempervirens, azaz örökké élő. Ez a ciprus latin neve.

Ezek mellé jön még a titokzatos nárdus (nardostachys jatamansi) és a kanadai csapfenyő (tsuga canadensis). Ezek az olajok támaszt és erőt adnak minden nehéz átmenet idején.

Én egy bekenő olajat készítettem ezekből és némi citrom esszenciából, jojóba olaj alapba. Gyakran kenegettem vele magamat is szívtájékon és a beteg lábait, karjait is finoman átkentem többször is.

Párologtatni is lehet ezeket, bár erőshatású és markáns illatokról beszélünk.

Arra azért fel kell készülni, hogy könnyű megundorodni azoktól az illatoktól, amiket egy ilyen helyzetben használunk. Remélem hamar elmúlik ez az érzés.

Szeretettel ajánlom  - mert nálunk bevált-  a Dr Hauschka Rózsa testolaját. Különleges éteri rezgése védőburkot képez a használóján és kellemes illata felüdülés a kórház nehéz légkörében. (ezt az ötletet köszönöm Böszörményi Anitának) Alkalmas arra, hogy gyengéd közvetítője legyen az érintésnek, ami ebben a helyzetben nagy szükséglete a betegnek, még akkor is, ha már nem tudja mondani.

Azt javaslom, hogy mindig kicsi patikai üvegbe kiporciózva vigyünk be bármit a kórházba. Ha az egész üveg ott marad, soha többé nem leszel képes újra használni, mert a szenvedés és fájdalomrezgést nagyon átveszi minden folyadék.

Egy ilyen helyzetben azt hiszem nincs általános recept.

A párologtatás mellett a kétségbeesett és fáradt családtagoknak, ápolóknak nagyon jól tud esni egy csésze finom herba tea. Az orbáncfű segíti oldani a bánatot, a kamilla és a levendula nyugalmat hoz és enyhíti az álmatlanságot. A cél, hogy minél jobban sikerüljön ráhangolódni a beteg szükségleteire és minél jobban elengedni az önsajnálatot.  Ha a teátrális érzelemnyilvánítások helyét a szeretet és a nyugalom veszi át, a betegnek is megkönnyítjük az útját. Az hogy elengedünk valakit nem jelenti azt, hogy lemondunk róla.  Ha nyugodt légkörben tudunk búcsúzni attól, akit szeretünk, akkor adtuk a legtöbbet, amit adhatunk.

Az illóolajok és gyógynövények kézzelfogható támogatást jelentettek ezen az úton.

 

 

Megosztom

A homeomami közösség

Aroma pára

Egyik napról a másikra lettem Aroma Pára (egy barátnőm nevezett el így). Úgy kezdődött, hogy volt nekem egy jó kis karrierem egy pénzintézetnél, amit nem szerettem. Valószínűleg azért nem, mert én mindig kozmetikus szerettem volna lenni. Gyermekeim születésekor Budapestről egy városkörnyéki faluba költöztünk és itt elindult az én természetesebb élet felé fordulásom. A bankba már nem mentem vissza, hanem elvégeztem a kozmetikusiskolát. Később felfedeztem az aromaterápia világát, és mint diplomás aromaterapeutát, elkezdett érdekelni a testi-lelki állapotok kezelése, holisztikusan. Különösen izgalmas számomra az, hogyan lehet a különböző testi-lelki gyógymódokat egységbe foglalni, például összeegyeztetni a homeopátiás és aromaterápiás kezelést.