Spenót? Bármikor, bármilyen formában...
Meg tudnám tudományosan is indokolni, de inkább egyszerűen csak - imádom.
Hozzávalók:
-
60 dkg spenót
-
20 dkg füstölt ementáli sajt
-
8 dkg vaj
-
kis fej vöröshagyma
-
2-3 gerezd fokhagyma
-
8 tojás
-
bors, szerecsendió, só
-
2 ek. olaj
Elkészítése:
A spenótot megtisztítjuk. Egy kisebb lábast kétharmad részig megtöltünk vízzel, és a vizet felforraljuk. A spenótot a vízbe szórjuk, megvárjuk, míg újra forrni kezd, aztán két percig forraljuk (blansírozzuk). A lábas tartalmát leszűrjük, és a spenótleveleket hagyjuk lecsöpögni.
A vajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, rátesszük a spenótot, sózzuk, borsozzuk, + zúzott fokhagyma + szerecsendió, majd félkészre pároljuk.
Ha kihűlt a massza, akkor hozzáadjuk az előtte felvert tojásokat és a reszelt sajtot és egyneművé keverjük össze.
A maradék vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, majd zsemlemorzsával is bevonjuk a tál falát. Belehalmozzuk a parajt, és gondosan bekenjük felvert tojással a tetejét. Előmelegített sütőben pirulásig sütjük, majd kockára vágva, vékonyra szeletelt pármai sonkával, (ha nem böjtölünk) pirítóssal tálaljuk.
Borajánló: Figula Olaszrizling