Homeomami

Homeomami: Amikor a vas drágább az aranynál...

Járjuk kicsit körbe ezt a vas témát...Az egyik leggyakrabban jelentkező tünet, és hangsúlyosan tünet, nem betegség, a mai világban a vashiányos vérszegénység.

 

Mi is ez valójában?
Szervezetünkben a vas mennyisége egy kényes egyensúlyi tényező. Mihez van szükség vasra?

Többek között a légzéshez, az idegrendszer, egyes enzimek és izmok működéséhez, a sejtosztódáshoz és az energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz is. 70 % -a a vérben található. Itt, a vörösvértestekben szállítódik a hemoglobin. Egy vörösvértestben mintegy 250 millió darab.  Egy hemoglobin négy oxigénmolekulát képes megkötni, tehát egy vörösvértest egymilliárd oxigént szállít! Szervezetünkben 30 billió vörösvérsejt található.  A hemoglobinban a vas a központi atom, mely felveszi az oxigént. A vas (itt Fe2+ formában) úgynevezett reverzibilis (laza) kötést létesít a tüdőben az oxigénnel, ami azt jelenti, hogy le is tudja adni, ha a nyomásviszonyok, a hőmérséklet és a PH a tüdőhöz képest változnak körülötte. A mioglobin az izomban raktározza az oxigént, és a hemoglobintól abban (is) különbözik, hogy a hozzá kötődő oxigént leadni magától nem tudja. Érdekességképpen, a hemoglobin a szén-monoxiddal nagyon tartós kötést létesít, és képtelen lesz az oxigénfelvételre. Ezért mérgező a szén-monoxid gáz.

Ha az oxigén külső nyomása (magas hegy) csökken, a vörösvértestek mennyisége nő.

Talán magától is beugrott már, hogy vas + oxigén + víz? Hiszen ez a rozsda!  Hogyan lehet, hogy a hemoglobinban nem rozsda keletkezik? A vasat a hemoglobinban egy gyűrű veszi körül (mert töltéssel rendelkező ion, és az ilyen, ha elszabadul, károkat okoz), amely elzárja a nedvességet a vastól. Ez a váz a hem. Milyen csodálatos szerkezet is ez! A folyékony vérben kis száraz kapszulákban utaznak a vasak.

A vashiányos vérszegénység leegyszerűsítve annyit jelent, hogy nincs elég hemoglobin a vérben, az oxigénszállítás nem megfelelő.

Szervezetünk a vasat újrahasznosítja
A vörösvértest kb. 120 napos útja után lebomlik. A fehérjékről levált vasat a szervezet az újabb hemoglobin, mioglobin és egyéb vastartalmú fehérjék építésére fordítja.

Hogyan veszíthetünk vasat?
A szervezet vasat leggyakrabban enyhébb vérzések során veszít. Ez jelentős lehet menstruációnál, de egy gyakran vérző orr vagy aranyér is okozhat ilyen problémát.

A helyesen összeállított étrend képes fedezni a szervezet vasszükségletét. A vas esszenciális mikroelem, a szervezet nem képes előállítani. A táplálékkal bejutott vas a patkóbélből szívódik fel a véráramba, ahol a ferritin raktározza. A felszívódás mértéke függ a szervezetben lévő vas mennyiségétől. Ha jó a vasellátottság, a vas 3-15%-a szívódik fel. A vasraktárak kiürülése fokozza a felszívódást a bélből.  Érdemes tudni, hogy az állati eredetű élelmiszerekben (hús, húskészítmények, hal) a vas hem-kötésben van, a növényi eredetűekben pedig nem hem-kötésben. A hem-kötésű vasnak kb. 15%-a hasznosul, a nem hem-kötésűnek pedig mindössze 3-8%-a.

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.