Homeomami

Homeomami: Székrekedés kezelése homeopátiával és gyógyvizekkel

A székrekedés inkább női betegség, mint férfi, és gyakrabban tapasztalhatjuk gyerekeknél és idős korban.

Ez az a probléma, mellyel nagy valószínűséggel találkozunk a családban.

Mi okozhatja?

A lista az unalomig ismert, de azért elevenítsük fel:

  • mozgáshiány
  • túl egyhangú, rostszegény étkezés
  • életmódváltozás, várandósság, változó kor
  • szorongás, egyéb lelki okok, pl depresszió
  • gyógyszermellékhatás (pl. egyes vaskészítmények)
  • pajzsmirigy alulműködése
  • a bél vagy a gyomor betegsége (IBS)

 

A székrekedés kezelésében elsősorban a megfelelő mennyiségű víz ivása, és az egészséges baktériumflóra visszaállítása a fő feladat. Utóbbit probiotikumokkal, és változatosan összeállított, rostban gazdag étrenddel érhetjük el. A székrekedés megterheli a veséket is, ezért is fontos a sok folyadék!

Hashajtásra, a béltartalom lazítására használjunk hashajtók helyett természetes gyógyvizet! A Mira, Ferenc József és Hunyadi János gyógyvizek egyedülállóak a világon! Amikor megisszuk, keserűsó és glaubersó tartalmuk miatt megszüntetik a bélben a víz kiáramlását. Tulajdonképpen a nyomás megváltozása miatt lezárják a bélfalat. A biofizikai folyamat a közismert "ozmózis" jelenségen alapszik, melynek lényege, hogy a folyadékok áramlása egy félig áteresztő hártyán mindig a töményebb koncentráció irányába történik. A kénvegyületek (kénhidrogének) hatására, mint egy centrifugában, keveredik a béltartalom, leoldódik a bélfalról és kiürül. Nagyon jó méregtelenítő hatása van, kúraszeren is iható, és nem okoz vízveszteséget, mint a legtöbb hashajtó!  Mira gyógyvíz létezik babáknak való töménységben is!

A következő homeopátiás szerek a székrekedés tüneteit kezelik, de mivel test és lélek összefügg, érdemes néhány szernél a lelki vetületüket is megemlíteni.

Nux vomica - a székrekedést a mozgás hiánya, sok evés vagy a túl sok alkohol okozhatja. Gyakran jár aranyérrel, puffadással, reflux is tapasztalható. Lelki vetülete: munkahelyi stressz, agresszivitás 

Alumina abban az esetben, ha nagy erőlködéssel ürül némi bogyó-szerű széklet. Jellemző tápszeres babáknál. Szellemileg leépült időseknél is hasznos szer. Keményítő tartalmú ételektől és krumplitól kialakuló székrekedés. Ürítés közben éles fájdalom a végbél környékén, ezért a gyerek nem szeret kakilni. 

Bryonia száraz és nagy a széklet, olyan, mintha égett lenne, és a nyálkahártyák is szárazak. Kísérheti fejfájás is. Fogzó babák székrekedésére is nagyon jó. A beteg állandóan szomjas, cserepes a szája. Lelki vetülete: túlzásba vitt munka, aggódás. 

Barium carbonicum a lelassult emésztésű idős emberek székrekedésére lehet hatásos. 

Causticum - időseknél nagyon hasznos, ha keringési betegségek miatt nem jó, ha nagy erőlködéssel jár a székletürítés. Olyan kisgyerekeknél is beválik, akik inkább állva szeretnek kakilni. 

Graphites - alulműködő pajzsmirigy okozta székrekedésnél, főleg túlsúlyos emberekre jellemző, aranyeres is lehet, és berepedezik a végbél környéke. 

Collinsonia - várandósság alatti székrekedés fő szere. Erőlködés, nagy, darabos széklet, aranyér az erőlködéstől. Arnica montana is javasolt mellé. 

Opium - nyugtatók, esetleg fájdalomcsillapítók, műtét után kialakuló bélműködés ?bénulás?, lassúság. Nincs bélmozgás. Daganatos betegeknél is hasznos, ha erős fájdalomcsillapítókat szednek. 

Hydrastis - krónikus székrekedés, a székletet nyák borítja, gyakran alakul ki a túlzásba vitt hashajtószedéstől. 

Natrium chloratum - székelés közben fájdalmasan görcsöl a végbél, nagydarab, morzsalékos széklet. A beteg szomjas, és annyira kívánja a sót, hogy magában is nyalogatja. Érdekes tünet, hogy néha váratlanul vizes hasmenés is válthatja. Gyerekeknél akkor, ha fél a fájdalmas kakilástól. Lelki vetülete: elfojtás, érzelmek visszatartása, nem megélt gyász.

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.