Homeomami

Homeomami: Mikor használom a komplex szereket?

15 év homeopátiás tapasztalattal a hátam mögött a környezetem problémáira általában monokomponensű homeopátiás szereket szoktam adni.

Tudom azt is már tapasztalatból, hogy melyik gyerek kezdődő problémája mire reagál jól. Nekem nagyon bevált a kicsit vagyok beteg tüneteknél a Ferrum phosphoricum, az iskolás fáradtságnál az Acidum phosphoricum, és a fejfájós influenzánál a Gelsemium. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor annyira nincs idő, vagy tünet, amibe kapaszkodni lehetne, hogy nagyon szívesen nyúlok komplexekhez. A komplexekben az a jó, hogy nem csupán összedobnak 5-10 hatóanyagot egy tablettába, hanem ezek széles tünetsort fednek le, és kiegészítik egymás hatását. Ilyen helyzet például iskolába mehet, reggel, az "Anya, bedugult az orrom, vagy kapar a torkom, nézd meg" - amikor nagyon jó, ha kéznél van a komplex szer, ez a "sörétes puska".

Tapasztalatom pár ilyen szerről:

Az abszolút kedvencem a száraz köhögésre való homeopátiás szirup. Az egyik első volt, amit még kezdő homeopata mama koromban elkezdtem használni. Utána nem volt kapható, most megint van, szerencsére. Egyrészt, mert száraz köhögésre szert találni az egyik legnehezebb feladat, még gyakorlott homeopata számára is, másrészt nem biztos, hogy éppen van otthon este abból a szerből, amit kigondoltunk, így a kényelmes komplex az éjjeli pihenést biztosítja. Tízféle olyan alapanyag van benne, ami szóba jöhet ilyenkor. Másrészt lehet bármilyen kicsinek adni, csecsemőnek is, és ha a 90 éves dédi köhög, nem kell azon parázni, hogy vajon beveheti-e a vérnyomáscsökkentője, altatója stb. mellé, mert beveheti. A másik ilyen a kilenc összetevős torokgyulladásra való tabletta, ami nagyon bevált a kezdődő torokproblémákra, főleg, amikor nincs időm figyelni, vagy zseblámpával nézegetni a gyerek torkát, és nem nagyon beteg, vagy lázas. A kilenc az egyben nagyon jó, mert a homepátiás szerek nemcsak egy tünetre hatnak. Összeírtam egy pár betegséget, tünetet, amire ez a 9 alapanyag jó:

  • Belladonna - torokgyulladás, köhögés, láz, fejfájás
  • Phytolacca - torokgyulladás, mirigyduzzanat, mandulagyulladás, fültőmirigy gyulladás
  • Arnica - megerőltetés, nyálkahártyasérülés
  • Mercurius solubilis - gyulladt mandula, gennyes nátha, orrmandula gyulladás
  • Arum triphyllum - hámló bőr egyes bakteriális fertőzéseknél, nátha, torokgyulladás, rekedtség
  • Bromum - álhártya a torokban, duzzanat, köhögés
  • Pulsatilla - nátha dugulással, rekedtség, köhögés, bronchitis, torokgyulladás
  • Bryonia - légcsőgyulladás, bronchitis, láz, száraz köhögés
  • Spongia - torokgyulladás, száraz köhögés

A stresszre való komplex nekem egy új felfedezés. Itt a lényeg tényleg a kiváltó ok, a stressz, amire mondjuk az iskolás fejfájással, az anya álmatlansággal, a férj ingerültséggel reagál. Érdemes kipróbálni. Az egyik iskolás fejfájása tényleg nehéz eset volt, semmi szervi ok (keringési probléma, vérszegénység, stb, amit érdemes megnézetni, ha egy gyereknek migrén-szerű fejfájása van) nem állt mögötte, és ettől lett jobb. Beválik kamasz kislányok első randevújánál vagy fogorvos előtt is.

Vannak saját "komplexeim" is, ilyen az ABC keverék, azaz az Aconitum - Belladonna - Chamomilla, bármire, ami hirtelen kezdődik, erős fájdalommal, vagy magas lázzal jár, vagy az AGE, az influenza koktél. Arsenicum album - Gelsemium - Eupatorium.  További keverékek a Homeopátiás koktélok fül alatt!

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.