Homeomami

Ami az Index cikkéből kimaradt

Mi a Természetes gyógymódok babáknak és mamáknak könyv célja?

A szülés és a csecsemőkor érzékeny időszakában kezd a legtöbb anya alternatív megoldást keresni a családban előforduló problémákra. Évek óta ingyenesen elérhető kiadványom ebben próbál segítséget nyújtani.

 

A homeopátia jelenleg a világon a legszélesebb körben alkalmazott komplementer gyógymód. Európában a lakosság 29%-nál,100 millió embernél a napi egészségügyi gyakorlat része. Magyarországon is az MTA által elismert hivatalos kiegészítő gyógymódok közé tartozik. A WHO 2023-ig stratégiát fogalmazott meg, mely többek között a gyógyszerrezisztens kórokozók által jelentett világméretű probléma egyik megoldási lehetőségeként is támogatja a hagyományos és komplementer gyógymódok biztonságos és költséghatékony alkalmazását, és egészségügyi rendszerekbe való beépítését. Számos ország támogatott alapellátásának is része a homeopátia. Egy példa a közelmúltból: Svájc egy 2009-es népszavazást követően végzett kutatást a témában, és emelte be a homeopátiát a támogatott gyógymódok körébe. A Homeomami kiskönyv küldetése és célkitűzése azon anyák segítése, akik a hagyományos gyógymódok mellett nem zárkóznak el bizonyos alternatív, komplementer terápiáktól, így a Magyarországon hivatalosan is a komplementer gyógymódok közé tartozó homeopátiától sem ebben az érzékeny időszakban.

A könyv nem hoz döntést a fogyasztó helyett, a terápia módjának (ti. konvencionális gyógyszerek vagy homeopátia) megválasztását továbbra is az anyára bízza. Hangsúlyozni szeretném, hogy hogy a könyv nem hirdeti a homeopátia kizárólagosságát és a konvencionális gyógyszerek mérlegelés nélküli kizárását bármely kezelés tekintetében, csupán egy alternatívára hívja fel az anyák figyelmét. A Medián felmérése szerint a magyarok 44%-a találja hasznosnak a homeopátiát. Ezért rendkívül fontos, hogy a homeopátiát a módszer lehetőségeinek és korlátainak ismeretével, betartásával használják. A könyv gyermekorvos főorvos lektorával nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a természetes megoldások és a homeopátia ismertetésénél hangsúlyozzuk, hogy a könyvben található információ soha nem helyettesítheti az orvosi vizsgálatot és kezelést.

Sem a sajtó, sem a közvélemény nem ismeri eléggé a homeopátia bizonyított eredményeit. A világon sikeresen és régóta gyógyulnak ez emberek homeopátiával. Franciaországban, ahol a háziorvosok napi gyakorlatukban ajánlják a homeopátiát, nemrég ért véget egy tíz éves vizsgálat, mely igazolta, hogy a homeopátiát használó orvosok ugyanolyan gyógyulási eredményt érnek el, sokkal kevesebb gyógyszer felírásával. Nemrég jelent meg egy hasonló angliai vizsgálat a British Medical Journal-ben. A sajtó egyik visszatérő tévedése a homeopátia kapcsán, hogy nincsen tisztában a homeopátiás készítmények jogi helyzetével. Magyarországon a homeopátiás szerek hatósági eljárás végeredményeként törzskönyvezett gyógyszerek, így gyógyszerként történő hivatkozásuk megfelel a valóságnak. A homeopátiás szerek tehát gyógyszerek, szigorú európai minőségbiztosítási és törzskönyvezési szabályok alá esnek. A homeopátiás szerek egyik csoportja, az ún. komplex homeopátiás szerek, melyek orvosi javallattal, azaz indikációval kaphatók, ugyanolyan gyógyszer-regisztrációs eljáráson keresztül kapják a törzskönyvet, mint bármilyen egyéb, konvencionális, vény nélkül kapható gyógyszer. Azaz a hatást igazolni kell az eljárás során.

Nézd meg a gyakori, homeopátiával kapcsolatban a sajtóban megjelent téves információkra írt válaszokat

Töltsd le ingyenesen a a Homeomami: Természetes gyógymódok babáknak és mamáknak könyvet!

Olvasd el a Homeopátiával kapcsolatos tévedések és válaszok cikket is!

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.