Homeomami

Homeomami: Nálatok, laknak-e állatok?

Jártál már úgy, hogy belesimítottál a gyereked tiszta, illatos fejecskéjébe és a kezedbe akadt valami, amire azt hitted, hogy szárnyas hangya, amíg rá nem jöttél hogy nem, ez tetű. Ronda, barna, hat lába van, és vért szív. Gusztustalan egy állat, valódi túlélő, színét a haj színének megfelelően változtatja. A mai változat masszívan ellenáll a kezeléseknek is.

Hűdeciki, gondoltad. Megnyugtatlak, nem az, most már szinte népbetegség. Persze elég kellemetlen a tegnapi gyermekzsúr résztvevőit felhívni a hírrel, de ne aggódj. Szinte mindenki volt már tetves, az extrafinnyás trendy mamáról is kiderülhet, hogy valóságos serkeszakértő.

Jönnek a jótanácsok, én is adnék néhányat

Ismerjük meg ezt a kis helyes rovart.
A tetű szabad szemmel elég nehezen észrevehető, és az az állapot, amikor a kezed közé akad fésüléskor, már erős fertőzést jelent. A kicsinyei 7 nap alatt kelnek ki, egy fejlett nőstény 2-4 hetes élete alatt 100 petét rak le. A peték a hajszálakon erős ragasztóval tapadnak, a hajjal hegyesszöget zárnak be.
Nagyobbik lányom megjegyzése: mama, szegény tetűnek egynapos korában már szülnie kell? Nem, előbb ivaréretté válik. A szerelmi életükről nem találtam forrást a szakirodalomban...

Kezdődhet a harc!

A titok, hogy legalább öt percig érintkezzen a hajszesszel a tetű.
Alaposan kend el a fejen, fésüld át, húzz egy zacskót a gyerek fejére, és üljön fél óráig.
Ugyanezt ismételd meg minden családtaggal. A természetes alapanyagú irtószerek is jók (Paranix, neem olaj), a tetveket elpusztítják, de a serkéket ki kell szedni, mert egyébként hosszú körforgás veszi kezdetét. A nem kémiai rovarirtót tartalmazó anyagokkal szelídebben lehet a kezelést 3-4 naponta megismételni, ha erős volt a fertőzés.

Utána kezdődik a dolog érdemi része, amit nem lehet kihagyni:

A serkéket ki kell szedni, méghozzá mindet, bármivel irtottad a tetveket! Hidd el, jobb, mint egy csapatépítő tréning. Egy félhosszú hajnál úgy kb. 3 órát vesz igénybe.
Az egyik illóolajos tetűirtóhoz mellékelnek egy fém tetűfésűt, ez az egyetlen, ami leszedi a serkéket, de így is a kézimunka a döntő. A fésűvel vizes hajon jobb dolgozni, előtte öblítsd le a hajat ecetes vízzel, ez oldja a ragasztót, amivel gondos anyukája a hajhoz tapasztja a kis tetűt.

Amire befejezed, rekedtre mesélted magad, és remeg a lábad, de megéri, mert egyébként ez a harc nem lesz a végső. Most kezdheted a takarítást. Ágyneműcsere, sapkamosás. 

A kezelést ismételd meg 3-4 nap múlva, hogy az esetleg bent felejtett utódok új generációját is átküldd a tetűmennyországba. És állj ellen a kísértésnek, hogy majomanya módjára még a fagyizóban is serkék után kutass. Rá lehet kattanni.....

Megelőzésként a Panarom illóolajas tetűspray/sampon duóját tudom ajánlani. Nálunk nagyon bejött. Finom levendulaillata van, és tényleg távol tartja a rovarokat.  

Vannak a tetűre hajlamosabb gyerekek, náluk egy homeopátiás alkati kezelés segíthet a dolgon.
Ha járvány van az óviban, iskolában, adj a gyereknek napi 1x5 golyó Sabadillát (tetűmag) 9CH-ban. Úgy is működik, ha vízben oldod, és a hajas fejbőrre spricceled.

Végül egy gondolat:

A spirituális gyógyítók szerint a gyakori, visszatérő tetvesség az anyai érintés hiányát jelzi. Míg régebben a szegény családok betegsége volt, a tetű ebben a pénzközpontú világban luxuscikk lett. Gondoljátok ezt végig. Persze, amire valaki kiserkézi a gyerekét, annak egy évre elege lesz az anyai érintésből....

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.