Homeomami

Homeomami: A bárányhimlőről

Homeomami a bárányhimlőről Beszéltünk már lázról, élősködőkről, anorexiáról, mérges gombákról, bogyókról minden tekintetben, kezdjük az idei évet a pöttyökkel.

 

A bárányhimlő, vagy ahogy az óviban hallottam, "báránybibi" lesz a téma. Megpróbáltam összeszedni a gyakori kérdésekre a megfelelő válaszokat.

A báránybibi vírusos betegség, egy herpeszvírus fajta okozza. Ugyanez a vírus felelős az övsömörért felnőttkorban. De nem kell félni, a nagyi ha a bárányhimlős gyerekre vigyáz nem lesz övsömörös, de a bárányhimlőt elkaphatja, ha nem volt régen bárányhimlős. A mai felnőttek 90 %-a átesett ezen a betegségen. Viszont az övsömörös felnőttől bárki lehet bárányhimlős, aki nem volt előzőleg. Tehát: bárányhimlőstől nem lehetünk övsömörösek, övsömöröstől viszont lehetünk bárányhimlősök. Ez kicsit kacifántosan hangzik, de szerintem értitek.

Kiütéseit főleg nyáron nehéz megkülönböztetni a rovarcsípésektől. A piros foltokból alakulnak ki a folyadékkal telt hólyagocskák. A hajas fejbőrön majdnem mindig van kiütés. Rovarcsípés, vagy mérges növény hagy ilyen nyomot a bőrön. Nem csoda, hogy a hasonlóság alapján a fő homeopátiás szere a mérges szömörcéből készült Rhus toxicodendron,  a hólyagos kiütések megjelenésekor.  

A lappangási idő 2 hét, és már a kiütések előtt egy-két nappal is fertőző a betegség. Nem a kiütés fertőz, hanem a garatból szóródnak a vírusok. Először általában lázzal kezdődik. A betegség kezdetén, mikor még csak az elesettség és láz jelentkezik, három szer jöhet szóba legtöbbször.

Aconitum  golyócskát érdemes adni, közepes (15 CH) potenciában, ha hirtelen kiugró láza van a betegnek, nem izzad, de a lázas állapotot szorongással, nyugtalanul éli meg.

Belladonna  golyócska adása (15 CH) akkor indokolt, ha már elkezd izzadni, magas a láza és az első piros kiütések is megjelennek a bőrön.

Ha nem túl magas a láz és esetleg orrvérzés is tapasztalható, akkor Ferrum phosphoricum golyócskát adjunk, 9 CH potenciában.    

A szereket adjuk óránként 5 golyó mennyiségben.

Mit tegyünk, ha jönnek a pöttyök?

A bárányhimlős kiütés viszket. A kicsi nyűgös, lázas lehet, esetleg fáj a hasa, étvágytalan. Amikor már (a fejen mindig), láthatók a piros viszkető búbok, melyekben még nincs folyadék, a megfelelő szer az Apis 15 CH. Ebből adhatunk napi 4-5 alkalommal is, gyorsan hat, de sokszor kell ismételni. A hólyagok megjelenésekor a szer a Rhus toxicodendron, szintén a közepes (15 CH) potenciában  napi 6x5 golyó mennyiségben. Ez a szer enyhíteni fogja a viszketést és a nyugtalanságot is. Bárányhimlős gyermekeknél a Rhus toxicodendron általában megoldja a bőrviszketés problémáját! Ha nagyon viszket a gyerek, bár ez a Rhus mellett nem jellemző, adhatunk napi 2-3 alkalommal Histaminumot 15 vagy 30 CH potenciában.

Ahogy a pörkösödés megindul,  a Rhus tox mellé a Mezereum golyócskát adjuk (15 CH), ami a pörkök kialakulásakor jelentkező elviselhetetlen viszketést csillapítja, amely a melegre rosszabbodik és a sebek leválását is segíti.

A hegesedés megelőzésére a Rhus tox és a Mezereum mellé  Antimonium tartaricumot lehet adni,  (9 CH) potenciában, napi 3-4 alkalommal.

Ha testvérek kapják el az a tapasztalat, hogy a másodiknál sokkal több a pötty, mint az elsőnél. Kicsi babák hat hónapos korig jobban védettek, ha a mama volt bárányhimlős gyermekkorában, főleg, ha szopnak. Ilyenkor a mama ellenanyagai dolgoznak a babában.

A kicsiket lehet, sőt kell fürdetni (a mi gyerekkorunkban ez nem volt szokás, a bárányhimlő nagyon büdös betegségként maradt meg), a viszketést esetleg szódabikarbónás-vizes lemosással enyhíteni. A napfény súlyosbítja a bárányhimlős kiütéseket, (éppúgy, mint a herpesznél) ezért levegőre csak estefelé menjen a gyerek, ha láztalan.
Ilyenkor kötelező irodalom a Pöttyös Panni, és lesz bőven alkalom családépítésre, bábozásra, mesélésre a tíz nap szobafogság alatt.

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.