Homeomami

Homeomami: Amit megeszel - a glutamátról

Homeomami: Amit megeszel ? a glutamátrólTermészetesen ez nem, a mostanában oly népszerű horror adalékanyagokról szóló internetes körlevelek egyike. Csak saját tapasztalatomat szeretném megosztani, és felhívni a figyelmeteket egy oly népszerű konyhai adalék veszélyeire.

Nemrégiben kivettem a lányomat az iskolai közétkeztetésből. Azóta egy helyes kis termosszal jár, ami hat órán keresztül melegen tartja az ételt (beszerzési hely: Decathlon), reggeltől ebédig még télen is, nem kell melegíteni és ez napi 20 perc extra készülődést és némi szervezettséget igényel a bevásárlásnál.

Mi a fő probléma a kevés pénzből gazdálkodó gyermekétkeztetésnél?
Az alapanyag minősége, és a szénhidrátok túlsúlya. Semmi probléma nincs egy friss lekváros buktával, vagy egy palacsintával, ha a menü kiegyensúlyozott. A mi gyerekkorunkban az egyik kedvenc ételünk a csokis piskóta volt. Manapság a se idő, se pénz, se szerető, odafigyelő szakácsnéni, viszont nagy haszon várásának időszakában gyakori pl. a csomagolt kínai csokoládé, vagy olyan gyümölcsjoghurt, amit le sem vennél a boltban a polcról.

Szerintem a jó étel a jó alapanyagnál kezdődik. Egy tejfölös krumplileves lehet tökéletes ebéd, de milyen ennek az iskolai változata? (persze a kivétel erősíti a szabályt)
A burgonya általában adott, ez nem probléma. Ugye annyira ne legyünk maximalisták, hogy biokrumplit egyen a gyerek a fejkvótából. Viszont ahhoz, hogy ez ízletes legyen, vagy sok burgonya, vagy ételízesítő kell. Esetleg levespor alap.
Mit használunk leggyakrabban ízesítésként? Fűszersót, leveskockát. A titkos alapanyag a nátrium-glutamát. Amikor elkezdtem tudatosan kerülni, meglepett, hogy mennyi termékben található meg. Hatására az ízlelőbimbók ingerküszöbe csökken, és intenzívebbnek érezzük az ízeket. Szinte minden készételben megtalálható a fagyasztott vacsorától a burgonyaszirmon át a virsliig, de a leveskocka sem létezhet nélküle.
Milyen neveken szerepel a feliraton? Ízfokozók, E 621, hidrolizált növényi fehérje, élesztőkivonat, stb.
A következő termékek általában tartalmaznak nátrium-glutamátot: ételízesítők, leveskockák, zacskós levesek, szószok, alapok, üveges szószok, feltétek, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok.
Bemutatkozik E-621, azaz a nátrium-glutamát, angolul MSG.

Érzékeny embereknél az ún. "kínaiétterem-jelenséget" váltja ki (halántéktáji nyomást, hát- és fejfájást). A patkányoknál szaporodási zavarokat és az utódoknál tanulási nehézséget okoz. Étvágynövelő hatása (az inzulintermelést indítja be) elhízáshoz, szénhidrátfüggőséghez vezet. A nátrium-glutamát finom, fehér, kristályos por, megjelenésében hasonlít a sóhoz vagy a cukorhoz. Az emberek majd 30 százalékánál közepesen súlyos allergiás reakciót vált ki, melyet többnyire bőrpír, az állkapocs és a mellizomzat megfeszülése, végtagzsibbadás, fejfájás és általános gyengeség jellemez. A súlyos asztmásokat kifejezetten megviseli a glutamát csekély jelenléte is.

Teljesen szinte lehetetlen kikerülni, de olvassátok szorgalmasan a címkéket, és minél kevésbé feldolgozott állapotban vegyétek az ételeket! Természetes ízfokozó a sajt és a paradicsom. Nagyon jól használható felvágott helyett az egyben lesütött és hidegen szeletelt hús. Egy szelet a vajas (nem margarinos) kenyérbe, némi uborkával, és kész az uzsi. Mellé egy kis szárított barack vagy banán télen, cseresznye májusban. És ásványvíz. Ha a gyerek nem szereti, lehet friss, mézes limonádé. Ez a hiperaktív gyerekek egyik csodaszere.

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.