Homeomami

Homeomami: Léböjt

Homeomami: LéböjtRégi álmom volt, hogy elmenjek egy léböjtre, tél végén nem árt a méregtelenítés, és valljuk be, a fogyás sem. Semmilyen diéta nem tisztítja a lelket - mondta Teréz anya, a mondat igaz is, mert attól nem lesz valaki jó ember, hogy nem eszik, de egy böjt elindít a befelé fordulás útján.

 

Ezért nagyon lényeges, hogy próbáljuk megteremteni az ideális körülményeit. Tudom, hogy nehéz, nekem is most sikerült tíz év óta először.


Böjtre a legmegfelelőbb idő, csak hogy ne kelljen sokat gondolkodni, természetesen az egyházi nagyböjt ideje, azaz a húsvét előtti időszak. Minden szokás alapja régi, évszázados megfigyelés, bölcsesség. Mi történik a szervezetünkkel télen? Lelassul. Nehezebb ételeket eszünk, mert az energiaigényünk is nagyobb, és aki télen is salátán él, az vegye figyelembe, hogy a levelek vitamintartalma meg sem közelíti a nyári, szabadföldi salátákét. És ne csodálkozzon, ha fázik....Nem is igazán kívánjuk a vizes ételeket télidőben. Ha már zöldség, akkor inkább a hüvelyesek, a gumós zeller, a sütőtök, egy jó sütőtök krémlevesnek már a gondolata is melegít. Nyáron soha nem jut eszembe, de novembertől rendszeresen. Pirított tökmaggal, és hidegen sajtolt tökmagolajjal, ami a család férfitagjainak is egészséges (prosztatabántalmak megelőzésére!).

Február végére elér minket a tavaszi fáradtságnak nevezett állapot. Feléltük a vitamin és ásványi anyag készletünket, egymást érik a frontok úgy, hogy a szervezetünknek nincs is ideje alkalmazkodni, ronda taknyos az idő, és tele vagyunk méreggel, minden szempontból :-) A téli, lelassult emésztés miatt a test jobban tárolja a salakanyagokat is. Ezért mi az első lépés egy böjtnél? A tisztítás! Ilyenkor nyúljunk régi, jól bevált szerekhez. Fantasztikus, és nem eléggé népszerűsített gyógyhatású ásványvizeink vannak. A keserűsó és glaubersó tartalmúak úgy tisztítják a beleket, és ürítik ki a pangó epét, hogy közben nem veszítünk vizet. Nagy különbség, ezek nem hasmenést okoznak, ahol komoly folyadékvesztéssel számolhatunk, hanem a szulfát sók (ez a keserű és a glaubersó) nagyon nehezen szívódnak fel a bélből, így a folyadék ott reked, a béltartalom hígul, kavarog, majd amikor már eléggé feszül, távozik. A szulfátokból képződő kénhidrogén egyéb hatásait is ismerjük, így azt kell mondanom, hogy ez a kúra nem társas tevékenység. Fontos, hogy éhgyomorra kell meginni a vizet, mondjuk hajnalban, az eredményt két óra múlva tapasztalhatjuk....

Ha nem tudunk elvonulni, legalább pár napra, ne kezdjünk radikális böjtkúrába. Inkább tartsunk zöldség, gyümölcs, vagy lénapokat, esetleg egy ideig ne együnk húst. Sokan vagyunk, akiknél az evés egyfajta idegesség elleni pótcselekvés, szóval egy stresszes munkahelyen nem lehet spirituális léböjtöt tartani, mert ez lehetetlen pattanásig feszült állapotban. Csak rontunk a helyzeten, még idegesebbek leszünk. Tehát az ideális, ha tudunk szakítani néhány napot magunknak. Lehetőleg valamilyen jó rezgésű helyen ( Pilis, Mátra, stb), és kiszakadva a szokásos környezetünkből. A mozgás fontos része egy böjtnek, egyrészt az anyagcsere-fokozó hatása miatt, másrészt a boldogsághormonok is jól jönnek. A legjobb mozgásforma böjt mellé a séta a szabadban. Testi-lelki feltöltődés.

Van, aki célzottan szeretne méregteleníteni, sokan a májukat :-), erre is tökéletesen alkalmasak a gyógyvizek, és a melegvizes palack a májra, étkezés után. (természetesen pihenéssel egybekötve)

A homeopátia ismer egyes szervekre drenázs hatást kiváltó szereket. Ezt jobb orvosra bízni, mert a méreganyagok hirtelen felhalmozódása veszélyes is lehet. Mi a homeopátiás drenázs alapja? Alacsony potenciában (5 CH, vagy alacsonyabb) ezek a szerek a sejtes aktivitást serkentik.

Ilyen például a Berberis vesére, a máriatövis, a Carduus marianus vagy a Lycopodium májra, a Chelidonium epére, a Bryonia nyálkahártyákra gyakorolt hatása. Ezek a növények sokszor a fitoterápiában is ismertek, pl a máriatövis régi gyógyszer a máj pangásos állapotaira.

Van, amikor egy bizonyos anyagot akarunk eltávolítani a szervezetből. Tél végi köszvényes panaszoknál jól hat az Urtica urens (csalán) is, segít kiüríteni a felgyülemlett húgysavat. Egy hosszú gyógyszeres kúra után az adott gyógyszerből készült homeopátiás szer is ugyanígy hat, ez érvényes az oltóanyagok homeopátiás hígítására is. Minden méregtelenítő kúra alapja, hogy legyen, ami kimossa a mérget a szervezetből, tehát sokat kell inni! Lehetőleg tiszta forrásvizet. Ez a divatos komplex méregtelenítő homeopátiás kúrák sikerének a titka is.

Általános méregtelenítő kúraként, a diéta mellett meg lehet próbálni a Sulfur-Nux Vomica (5 CH) párost, reggel az egyiket, este a másikat kell elszopogatni.

Amikor a szervezet elkezd méregteleníteni, főleg egy léböjt során, különböző testi tüneteket tapasztalhatunk. Ilyen a fejfájás, a nyálkahártyák fokozott kiválasztása (ronda, fehér nyelv, például), ilyenkor jó, ha segítjük a kiürülést sok-sok vízzel, esetleg homeopátiás szerekkel, és szaunázással, ha van rá mód.

Amikor a tisztulás, méregtelenítés befejeződik, elkezdenek teremni a tavaszi zöld, leveles zöldfélék, így a hiányzó vas is pótlódik a szervezetben. A vas esszenciális mikroelem, vagyis szervezetünk nem képes előállítására. Ezért a vasat a táplálkozással, kívülről kell pótolnunk. Mivel a vas felszívódása rendkívül rossz, a vérbe csak a táplálékban található vasmennyiség töredéke kerül be, hogy aztán eljusson azokra a helyekre, ahol szükség van rá.

A vashiányt tél végén a töredezett köröm, száraz bőr, afták, a repedezett száj és a karikás szem jelezheti. Gyakori a fejfájás, az indokolatlan fáradékonyság, a koncentrálóképesség csökkenése is.

A vas csak az élelmiszerekből pótolható, különösen jó erre a cékla, a búzafű-lé, a tojás, de nem árt a felszívódást és a vaskötő képességet is javítani. Erre a FERRUM METALLICUM alkalmas, szintén kúraszerűen, alacsony hígításban. A bélből való felszívódást és a vörösvértest képződést rézkolloid cseppek rendszeres fogyasztásával segíthetjük. A kávé, a tea és az alkohol lassítja a felszívódást, így ezeket mértékkel fogyasszuk, egyébként sem kimondottan elvonulós, böjtös dolog ilyenkor túl sokat inni.

Vérszegény állapotra a tavaszi hónapok alatt szedjünk FERRUM PHOSPHORICUM-ot reggel, és CALCAREA PHOSPHORICA-t este, 5 CH-s hígításban. És ha már a foszforoknál tartunk, KALIUM PHOSPHORICUM ajánlott azoknak, akik idegeiket szeretnék kicsit nyugtatni, főleg sok fárasztó munka után. Memóriazavarokra is kitűnő. Kimerültség, gyengeség szere az ACIDUM PHOSPHORICUM 9 CH-s hígításban javasolt.

Jó böjtölést, sok-sok medvehagymás salátát és tulipános-nárciszos színterápiát javaslok mindenkinek szeretettel.

 

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.