Homeomami

Homeomami: ANA, tudod mi ez?

Homeomami: ANA, tudod mi ez?Gyermekkori anorexia. Sajnos, egyre gyakrabban fordul elő. Amikor a kezeléséről olvastam, ami leginkább megragadott, az az, hogy a gyermekkori anorexiát mindig családterápiával kell kezelni. Engedjetek meg erről néhány gondolatot.

 

Az állatorvos homeopaták gyakran figyelik meg azt a jelenséget, hogy a gazda lelkiállapotát milyen híven tükrözi a macska, kutya betegsége. A gazdával szimbiózisban élő állat produkálja azokat a betegségeket, melyeknek az emberen kellene megjelenni, néha meghalnak helyettünk rákban, álterhesek, ha mi gyereket szeretnénk, depressziósak, sőt láttam már képet anorexiás macskáról is.

Az állatok anyagcseréje és életfolyamatai gyorsabbak, mint a miénk, szóval ha már az ötödik macskádat temetted el két év alatt, gondolkozz el, hogy minden rendben van-e az életedben...

Energiacsere a családban?
A gyerekek ugyanígy hatása alá kerülnek a szülők bajainak. Ha viselkedészavaros gyereket látok, mindig megnézem a mamát, papát is, mert a kicsik olyanok, mint a lakmuszpapír, híven jelzik a mi gondjainkat. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenért mi vagyunk felelősek, csak azt, hogy a külső körülmények milyen fontosak egy betegség hátterének felderítésénél.

Ha a családot bolygókkal szimbolizáljuk, a kisbolygók a nagy bolygók vonzásában élnek. Az ő életük nem képzelhető el a nagybolygó nélkül. A családi köldökzsinór nem a testek, hanem a lelkek között feszül. Bert Hellinger, a családterápia nagy megújítója szerint nagyon fontos, hogy a családban mindenki a maga helyén legyen, és a saját, születése szerinti szerepét élje meg. Gyakori például, hogy egy kisfiú a válás után lelki támasza lesz anyjának, inkább párkapcsolatban, mint anya-gyermek kapcsolatban él vele. Vagy egy kislány átveszi az édesanyja szerepét kisebb testvéreinél, főleg, ha egy új csecsemő érkezik a családba, amelyik lefoglalja az anyát. A Hellinger-féle rendszernél megnézik a családi mintát, és kísérletet tesznek az ideális állapot helyreállítására.

A család energiahálóban keletkező disszonancia gyorsan elér a gyerekek szintjéig. A gyerekek őszinte lények. Szóval, te lehetsz a világ legjobb elfojtója, de ez nem a magánügyed. A problémád energiaszinten megérkezik a gyerekhez a lelki köldökzsinóron keresztül. Ő először a feltétlen szeretetet sugározza vissza, majd később az egyensúly szabályai szerint elkezd rá is hatni a disszonancia.

Az állatok rövidebb idő alatt manifesztálják a pszichés problémákat betegségként, mint az emberek. Azét, akit legjobban szeretnek. Így működnek a gyerekek is.

Mit állhat egy anorexiás probléma hátterében?
Anorexia. Mitől lesz egy kislány 11 évesen habituális éhező? Persze a média, a Barbie babák, a csontsovány modellek (olvastam, hogy a dollár bankjegyen a Szabadság szobor is évről évre karcsúbb :-), a barátnők hatása...

Ha a kicsi elkezdi nézegetni, hogy elég lapos -e  a hasa, vagy turkál az ételben, esetleg a kiskamasz túl sokat foglalkozik táplálkozással, főzéssel, modellekkel, ezt vedd komolyan!!!! Legelőször gondolkodj el azon, vajon miért akarja magára vonni a figyelmet. Másodszor, milyen örömforrásra vágyik, amit így gondol elérni. Elképesztő, de az anorexiának egész közösségi oldalai alakultak ki az Interneten, nem árt néha rápillantani, kivel és miről chatel a gyerek. Ha már itt a probléma, minél előbb forduljatok orvoshoz. Pesten a Tűzoltó utcában van kifejezetten anorexia rendelés. Az anorexia komoly betegség, serdülő kislányoknál, ha a testtömeg index egy bizonyos szint alá csökken, megáll a serdülés folyamata, csontritkulás kezdődik, és klimaxos tünetei lesznek, mielőtt elkezdene menstruálni. Nem véletlenül beszélek kislányokról, náluk ez a rendellenesség sokkal gyakrabban fordul elő.

A példa ragadós!
Nem közvetlenül az anorexia oka, de sokszor egy életre szóló rossz példa, ha Te látványos küzdelmet folytatsz otthon a kilókkal. Nem ülsz asztalhoz, és hangosan panaszkodsz, hogy milyen dagadt vagy, ha fogysz, persze beszélsz róla, mert büszke vagy az önuralmadra. A kisgyermekek sokszor nem tudnak absztrakt dolgokat felfogni, tehát amit Tőled hall, azt véresen komolyan veszi, nem érti benne az öniróniát. Ki tudja hogy őrzi meg ezt az agyában?

Csak zárójelben jegyezném meg, hogy a túlzott fogyókúra egy felnőttnek sem jó. Van olyan barátnőd, aki szép sovány, de elkezdett szőrösödni, vagy ráncos lett és szakállvonalban pattanásos?  Esetleg nem menstruál hónapok óta? Ösztrogénhiány! Felborul a nemi hormonok egyensúlya, és a férfi hormonok kerülnek túlsúlyba. Mert szükség van egy bizonyos testzsír mennyiségre (12-15%) ahhoz, hogy a hormonegyensúlyunk rendben legyen. A hormontartalékunk a zsírszövetben raktározódik. Annyira jó, hogy a természettel nem lehet a végletekig packázni!

Segíthet a homeopátia is?
Az anorexia kezelésében a pszhichoterápia mellett, amely néha elég brutális, mert a gyerek felelősségérzetét kell felkeltenie, nagyon jól működik egy családi homeopátiás kezelés. Alkati szerekkel gyors javulást lehet elérni. Az anorexia kezelésében fontosak az ún. empatikus szerek. Általában az is nagyon jót tesz, ha a gyerek kap egy kutyát, vagy elkezd lovagolni.

Ha az egész család megkapja a lelki állapotának megfelelő szert, egyensúly jön létre az energiahálóban. Fontos, hogy legyen lehetőség a problémák megbeszélésére, és a szeretet kimutatására! Ha egyedül nem megy, szakember segítségével. Az alkati kezelést is bízzuk olyan homeopatára, aki jártas az ilyen betegségek kezelésében, és van ideje nyomon követni a változásokat!

Ha van szeretet a családban, amire lehet építeni, akkor érdemes egy nagy kört képezni, és azt mondani egymásnak: ezt elrontottuk. Nem beszéltünk dolgokról, ami bennünk él, ami bánt minket. Mától kezdve mindenki elmondhatja, és mi, többiek meghallgatjuk. És az együttes energiánk elég lesz a semlegesítéshez!

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.