Homeomami

Homeomami: Miért növények a szülés szerei?

 Homeomami: Miért növények a szülés szerei?Caulophyllum/Cimicifuga
A tágulási nehézségek és a fájáserősítés két leggyakrabban alkalmazott homeopátiás szere a Caulophyllum és a Cimicifuga. Nem véletlen azonban, hogy mindkét szer növényi eredetű.

Mi jellemzi a növényvilág szereit? A növény képtelen a helyváltoztatásra.

Érzékenyen reagál külső környezetére, gyorsan alkalmazkodik, hiszen ez életben maradásának alapja. A növényi szert igénylő állapot általános jellemzője a nagyfokú érzékenység, az új dolgokhoz való gyors alkalmazkodás, az élmény intenzív átélése és a lágy, nőies érzelmi állapot. A szülés élethelyzete gyakran indikál növényi eredetű homeopátiás szereket. (Caulophyllum, Cimicifuga, Pulsatilla, Ignatia, Chamomilla, stb).

Cimicifuga racemosa (poloskafű)

A Cimicifuga a boglárkafélék (Ranunculacea) családjába tartozik. A növénycsaládból készült homeopátiás szerek egyik közös jellemzője, hogy többféle érzelem van jelen egyidőben, intenzív átéléssel. Ez belső konfliktushoz és heves reakciókhoz vezet. Az idegrendszer általános érzékenysége robbanásszerű, szenvedélyes kitörésekben nyilvánul meg. Amikor az érzékenység már nem fokozható, az érzelem átcsap egy tompa, érzéketlen, ingerszegény állapotba.

A Cimicifuga gyöktörzsét az indiánok különböző nőgyógyászati bajok kezelésére használták.

Cimicifugin alkotóeleme az ösztrogén receptorokhoz kötődve ösztriolszerű hatást fejt ki. Egyéb hatóanyagai az LH termelést csökkentik. Ösztrogénhiányos állapotok kezelésére alkalmas.

A Cimicifuga homeopátiás képének fő témája a szabadulás, kitörés vágya egy kötött, szorult helyzetből. Ez a fogvatartottság és kitörési vágy téma megjelenik a szülés alatt is, a megnyílni nem akaró méhszáj állapotában. A Cimicifuga a szülőcsatornában elakadt szülés egyik fő szere is!

A Cimicifuga állapotban lévő édesanya erősen emocionális. Rosszkedv, depresszió, pesszimizmus (nem tudom végigcsinálni) jellemzi érzelmeit. Beszéde izgatott, egyik témáról a másikra ugrál. A mániás állapotig fokozódó balsejtelmek és az erős halálfélelem is gyakori jelenség. Úgy érzi, mintha szürke, sötét köd venné körül a testét. Nem találja a helyét.

A testi tünetek közül a vándorló, éles, a tágulást nem segítő fájások megegyeznek a Caulophyllum tüneteivel. A Cimicifuga állapot fájásai rendszertelenebbek, és áramütés- szerűek. Egészen a gerinc nyaki részéig sugározhatnak. A gerinc nyaki és háti érzékenysége mellett, a szemtől koponyatetőig sugárzó fájdalom is jelentkezhet.

Az édesanya állapotát javítja, ha szorosan takaróba bugyolálják.

Caulophyllum (kék boglárka)

A Caulophyllum gyógynövényként szintén régi indián gyógyszer, menstruációs zavarokat kezeltek vele, és a szülés könnyítésére használták. A Caulophyllum állapot jellemzője az alsó méhszakaszon jelentkező diszfunkcionális méhtevékenység, mely nem elegendő a méhnyak tágulásához. A fájdalom éles, erős. Szabályos időközönként jelentkezik. Vándorol, érezhető az ágyékban, a hólyag tájékán és a combok belső felén is. A méhnyakban tűszúrás-szerű érzet tapasztalható. Ez a fajta fájás rendkívül fárasztó, az édesanya fáradt és gyenge, gyakran a beszéd és a mozgás is nehezére esik. Állapota egy stresszes munkanap utáni fáradtságra emlékeztet. Szinte minden alkalommal remegés, izomgyengeség és idegesség kíséri. Az idegesség a kimerültség következménye, a Cimicifugával ellentétben nem kísérik emocionális reakciók. A Caulophyllumot igénylő édesanya általában rendkívül fegyelmezetten tűri a fájdalmakat. Szomjas, takarót kíván a lábára, és rosszul viseli a kávé illatát.

A Caulophyllum tünetek közé tartozhat a merev nyak, és a szemben nyomásérzést okozó fejfájás is. A fejfájás javul, ha lehajol.

 

Fő tünetek összehasonlítása:

Caulophyllum

Cimicifuga

Rendszeres görcsök

Ritkább fájdalom, görcsök, hosszabb szünet

 

Remegés

Chorea szerű remegés, öntudatlan, grimaszok

Fáradt, ideges, de fegyelmezett állapot

Szétesettség

Beszédképtelenség

Izgatott hadarás

Szemben nyomást okozó fejfájás

Elrepül a fejtető - típusú fejfájás

Nyakmerevség - balra ferdül

Nyakmerevség - javul ha a kezét mozgatja

Érzékeny a kávé illatára

Érzékeny a zajra

 

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.