Homeomami

Homeomami: Az emésztőgödör és a belek párhuzama...

 Homeomami: Az emésztőgödör és a belek párhuzama...Ez a különös párhuzam úgy jutott eszembe, hogy új helyre költöztünk, ahol örököltünk egy kb. 30 köbméteres emésztőt, tele. Amikor már nem bírtam a szagot, hirtelen indíttatásból belevágtam egy kiló baktériumokat tartalmazó port, (négy kanállal kellett volna belőle adagolni, de gondoltam biztosra megyek), ami feldolgozza a tartalmat, és a szag másnapra megszűnt. Nem hittem az orromnak.

Az, hogy a beleinket is baktériumok tartják karban, rögtön eszembe jutott, és amikor utánanéztem, hogy a belek összfelülete 400 négyzetméter, már nem is tűnt a hasonlat szürreálisnak. Ebben a közegben 10 a 14-en számú baktérium él, (ez 14 nullát jelent az egyes után), ez mintegy három kilogrammnyi. Az immunfolyamataink 80%-a is itt zajlik.

Mit csinálnak ezek a kis bacik a beleinkben?

Rátapadnak a bél falára, és lerugdossák a betolakodó káros baktériumokat. Valójában tapadásgátló fehérjékkel védekeznek...

Biztosítják a nyálkahártya áteresztőképességét és táplálják a hámsejteket.

Melyik bélbaktérium mire való?

 • A Lactobacillusok tumorellenes hatásúak
 • A B. bifidum és L. acidophylus  fehérvérsejt és falósejt aktivitás fokozók , tehát az immunfolyamatokban vesznek  részt
 • A L. lactis gyulladáscsökkentő fehérjét (IL-10) termel ; A B.bifidum, B. longum serkenti az IL-10 termelődését
 • A Bifidobaktériumok gyulladásgátlók; a L. salivarius  csökkenteti a gyulladás, a fekély és a rosszindulatú daganat kialakulását
 • A L. acidophylus a bélbe került koleszterint felhasználja, így az nem tud felszívódni, megeszi a hamburgert helyettünk
 • L. salivarius  csökkenti a H. pylori növekedését , a H.pylori okozza a gyomorfekényt, ha a baci nem bontja le hidrogénkarbonáttá.

Amikor még tudatosan étkeztünk, mintegy száz éve, a magyar étrendben sokkal több erjesztett tejtermék volt, mint nyers tej. Ezek a természetes bélflóra utánpótlást biztosították. És az sem volt ok nélkül, hogy a zsíros húsokhoz tejsavasan erjesztett savanyúságot ettünk mindig. Savanyú káposztát, savanyú uborkát.

Mit teszünk a beleinkkel?

Az emésztőgödör hasonlatnál maradva, beleöntünk egy csomó kémiai anyagot a színezőanyagokkal, tartósítószerekkel kezelt táplálékkal, az antibiotikumokkal, a dohányzással, a túlzott ivással, és ezek az érzékeny baktériumok nem bírják sokáig. Megváltozik a mikrokörnyezetet, és betegségekhez vezethet. Így néz ki az egészséges, és a lestrapált bél:

 Homeomami: Az emésztőgödör és a belek párhuzama...

 

 

 

 

 

 

 Homeomami: Az emésztőgödör és a belek párhuzama...

 

 

 

 

 

 

Betegségek, melyek összefügghetnek a bélflóra állapotával:

 • visszatérő felső légúti panaszok
 • gyomorfekély
 • herpesz
 • székrekedés
 • hasmenés
 • szájszag
 • reflux
 • laktóz érzékenység
 • allergia
 • ekcéma

A tudatos táplálkozás mellett, ha jönnek a jelek (puffadás, kiütések, bűzös széklet, stb) érdemes tisztító kúrát tartani, a bélflórát regenerálni, és nem utolsó sorban sokat inni.

A víz fenntartja a nyálkahártyák ideális állapotát, és kisöpri a nem odavaló anyagokat a bélből. Logikus, hogy úgy méregtelenítsünk, hogy legyen, ami kimossa a mérget...

A homeopátiás kezelés sok krónikus emésztőszervi betegségre is adhat segítséget, olyanokra is, melyeket a hagyományos orvoslás csak enyhíteni tud.

Kisebb kilengések után is segíthet a homeopátia!

A bélflóra regenerálása láthatjuk, kulcsfontosságú. De apróbb problémákon otthon is segíthetünk:

A különböző emésztési panaszok, főként hasi puffadás, epés panaszok, hasmenés, vagy székrekedés jól kezelhetők a természetes hatóanyagokat tartalmazó homeopátiás golyócskák szedésével.

Ha puffad a has, fontos megfigyelnünk, hogy a has mely tájékán jelentkezik. Az evés után hamar jelentkező, főként alhasi puffadás ellen jól bevált szer a Lycopodium golyócska, míg ha a gyomor tájék puffad, a gyomor mintha görcsbe rándult volna a Nux vomica a megfelelő szer. Mindkettő kiváló reflux szer, de a Nux vomica használható a másnaposság elleni panaszokra - pl. fejfájás, hányinger, gyomorfájdalom, rossz közérzet - is. Túlzott evés, például egy lakodalom után fellépő hányinger, hányás csökkentésére alkalmas az Antimonium crudum, mely segít az emésztésben. Epés jellegű jobb bordaív alatti csípkedések, esetleges görcsös fájdalmak esetén a Chelidonium szedése javasolható. Zsírosabb ételek fogyasztása után fellépő hasmenést jól lehet szüntetni a Pulsatilla golyócskával, de kiváló hatású hasmenésre a Podophyllum szedése is.  Romlott étel okozta hasmenést, hasfájást enyhít az Arsenicum album. Az Arsenicum album a vírusos hasmenések és az egzotikus, utazás alatti hasmenés fő szere is egyben.

Bővebben a gyomorpanaszokról, és a stressz okozta emésztési zavarokról a blogon www.homeomami.blog.hu olvashattok.

 

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.