Homeomami

Homeomami: Testünk boszorkánykonyhája 1. Az antitestek

 Homeomami: Testünk boszorkánykonyhája 1. Az antitestekTestünk minden sejtjében megtalálható a DNS, a gén, a központi karmester. Nevezhetnénk akár szakácskönyvnek is, amiből a sejt recepteket merít, vajon mit is főzzön?

Mert a sejt olyan, mint egy 24 órás, állandóan teltházzal működő étterem. Ezernyi fehérjét állít elő, különböző biokémiai feladatokra.

 

A vírus, ez az evolúciós túlélő, az élővilág kakukkja, nem tesz mást, mit felülírja ezt a kódot. Bejuttatja saját DNS-ét a sejtbe, azonban ez a szakácskönyv csak egy receptet tartalmaz, a hogyan gyártsunk vírust, leírását! A sejt, ez a többcsillagos étterem, átáll gyorsétterem üzemmódra, és egy dolgot, vírusokat kezd el szaporítani. Amikor kifogy a nyersanyagból, szétrobban, és az új vírusok további sejteket fertőznek meg.

A szervezetet azonban nem éri a támadás felkészületlenül. A vírusok névjegyet is hagynak maguk után, az antigéneket. Olyan, mintha zászlócskát tűznének a sejtek felszínére. Pl. az influenzavírusnál ezt jelölik betűvel és számmal, ez a H1 és N1. Azokat az anyagokat nevezzük antigénnek, melyek a gerincesek szervezetében ellenanyagok (antitestek) termelését, immunválaszt indítanak el. Az elnevezés Detre László magyar mikrobiológustól származik, feltehetően az anti(testet) generál szavakból. Ma már tudjuk, hogy az immunrendszer nem csak antitestekből áll. A modern definíció szerint minden olyan anyag antigén, amit az immunrendszer felismer.

A szervezetben kb. 1 000 000 féle antitest kering. Az antitestek két karja végén speciális formájú végződés található, ami egy antigén formájához igazodik. Olyan ez, mint a puzzle. Az antitest, ha találkozik a megfelelő antigénnel, "karjába veszi", utána különböző módokon hatástalanítja.

A téli enyhe náthák és megfázások, ha nem okoznak erős tüneteket, nagyon jó lehetőséget biztosítanak az immunrendszernek, hogy tanuljon. Megismerje az aktuális kórokozókat, kialakítsa a jól működő immunválaszt. Egy náthánál, megfázásnál várjuk nyugalomban, hogy a védekező rendszer valóban az öngyógyításra koncentrálhasson. A legjobb gyógyszer ilyenkor az odafigyelő szeretet. Ha enyhék a tünetek, ne nyomjuk el tüneti szerekkel. Az immunrendszer szempontjából a legjobb, ha pl. az enyhe náthát hagyjuk magától lezajlani. A végére számos, az adott kórokozóra specializálódott antitest várja majd a következő alkalmat.

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.