Homeomami

Homeomami: Testünk boszorkánykonyhája 2. A láz

Homeomami: Testünk boszorkánykonyhája 2. A lázAz immunrendszer másik csodafegyvere a láz. Szervezetünk normális esetben úgy működik, mint egy termosztáttal szabályozott rendszer, testhőmérsékletünk állandó.

Láz akkor jelentkezik, ha az immunrendszer sejtjei egy interleukin-1 nevű anyaggal üzennek az agynak. A gyors hőtermelést a fokozott izommunka biztosítja, ami a jól ismert fázással, borzongással, fogvacogással jár. Ezt nevezzük hidegrázásnak, és ez a tünet mindig a felszökő láz bevezető jele. A 37,5°C - 38°C közötti tartományt hőemelkedésnek, a 38°C felettit láznak nevezzük.

A láz a szervezet védekező reakciója és azért hasznos jelenség, mert magasabb hőmérsékleten a kórokozók többsége elpusztul. A láz megszűnésekor a hőtermelés csökken, míg a hőleadás fokozódik. A felesleges hőtől bőséges izzadás kíséretében szabadulunk meg, miközben javul a közérzetünk, megjön az elveszett étvágyunk.

Az alacsony lázat ne csillapítsuk. Ha egy gyerek testhőmérséklete megemelkedik, de beszélget, aktív, akkor hagyjuk dolgozni az immunrendszert. Pótoljuk a folyadékot, mert több párolog a magasabb hőmérsékleten, de az evést nem kell erőltetni, egyen, amennyi jólesik. A test ilyenkor az immunrendszerre koncentrál, nem a sok energiát igénylő emésztésre.

A folyadék pótlása azért is fontos, mert a vírusok jobban szaporodnak dehidratált sejtkörnyezetben. A fehérvérsejtek munkáját serkenti a magas hőmérséklet, és a folyadék eltakarítja munkájuk hulladékát és a mérgező anyagokat is. Nem mindegy azonban, mit iszunk. A cukor lassítja a fehérvérsejtek működését. Legjobb a tiszta víz.

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.