Homeomami

Homeomami: Allergia és szerelem

Homeomami: Allergia és szerelemKommunikációnk legnagyobb része az enzimek suttogása. De nemcsak mi suttogunk, hanem az állatok és a növények is. Néha velünk, néha egymással. A parlagfű az év egyes időszakaiban begerjed :-) Szétszórja hímivarsejtjeit, azaz pollenjeit a levegőbe. Normálisan nem reagálunk egy parlagfű szerelmi üzenetére, ha mégis, akkor valamilyen okból a pollenen lévő fehérje válaszreakciót indít meg bennünk.

Tehát kommunikálunk a parlagfűvel. A pollenen, azaz a virágporon lévő fehérje arra szolgál, hogy a fajtársak felismerjék egymást. Az üröm nem fog a parlagfű pollenjével párosodni, mert nem azonosítja a fajtájából származóként, a tulipán pedig nem fogékony a liliom pollenjére, pedig milyen szép gyerekük lehetne. De ha a parlagfű pollenje parlagfűre kerül, a két protein kommunikálni kezd egymással, és leadja az indító jelzést a szaporodásra.

Az is érdekes, hogy nagyjából egy vírusfertőzés tüneteit produkáljuk a parlagfűtől. Tisztulási tünetek indulnak be, felesleges immunreakció, mert tulajdonképpen nincs kórokozó, ami ellen harcolni kéne...

Rengeteg fehérjeüzenet kering. De a fehérje üzenetét fogadni is kell, egy erre alkalmas receptorral. Ha a szervezetem fogékony a parlagfű üzenetére, akkor valami elhangolódott a rendszerben. Kommunikálok egy növénnyel, akivel nincs dolgom. Teljesen logikusnak tűnik, hogy a parlagfű allergia egyik kezelési módja, hogy a parlagfűből (Ambrosia) készült szert veszem be, és hozzászoktatom magam. Azaz nem hisztizek (az allergia az immunrendszer hisztije), ha akar valamit tőlem.

Aki egy kis időt szán arra, hogy keresgéljen az Interneten, látni fogja, hogy az allergia kezelése a hagyományos tüneti kezelést jelentő orr és szemcseppek, szteroidok, antihisztaminok helyett egyre inkább az immunrendszer szabályozás felé tolódik el. Mit is jelent ez valójában? Azt, hogy ha kiszűrjük az allergiát okozó anyagot, és azt kis mennyiségben a szervezetbe juttatjuk, akkor szezonban már kész ellenanyagok várják a vérben az allergént. Az ötlet régi, a védőoltások egy típusa is ezen az elven alapszik. Tehát, ha nyírfára vagyok allergiás, akkor hígított nyírfa pollen molekulákat fogok kapni.

A homeopátia 200 éve használja olyan mértékűre hígított gyógyszereit, melyek ultramolekulárisak, azaz szabadon közlekednek a szervezetben, sejtfalakon, membránokon át, és a belső elválasztású mirigyeken keresztül hangolják finoman az immunrendszert.  Nem kerülnek be az emésztőrendszerbe, a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel. De a hígított allergének homeopátiás alkalmazása szezon előtt csak az egyik megoldás, amit a gyógymód az allergiára kínál.

Az allergiát homeopátiás megközelítésben többféle módon lehet kezelni. A homeopátiás terápia különlegessége, hogy a betegséget nem diagnózisként, hanem egyénre jellemző tünetek összességeként kezeli. Nincs betegség, csak beteg ember, azonos hatásokra az emberek másféle tüneteket produkálnak, csak rájuk jellemző, individuális módon, testi, emocionális és lelki szinten. Logikus, hiszen egy náthát sem élünk meg azonosan. Az allergia is számos különböző formában létezik. Pl. egy levegőben szálló pollen egyikünknél fáradtságot és száraz köhögést, másikunknál náthát és depressziós kedélyállapotot okoz. Hogyan reagál három különböző ember, ha hajszálat talál a levesében?  Az egyik talán kidobja, és folytatja az evést, a másik sírva fakad, a harmadik dühöngve hívja a pincért. Pedig a külső inger azonos volt, mindhármuk számára.

Krónikus betegségek, mint pl. az allergia kezelésénél a betegségek mögött meghúzódó pszichológiai háttér felderítése is fontos. Talán nem meglepő, hogy az allergia hátterében legtöbbször egy stresszel terhelt emberi kapcsolat áll, sokszor párkapcsolat. Az immunrendszerünk tükrözi a tulajdonságainkat, mit is csinál akkor, amikor elkezd vehemensen védekezni például egy pitypang ellen? Túlreagál. Olyat is támadásnak fog fel, ami ártalmatlan. Agresszív.  Reakciói nem a helyzetnek megfelelőek. megannyi stresszes emberi élethelyzet.  A pszichés háttér mellett fontos megérteni a környezeti és fizikai stressztényezőket is. Aki allergiás, azt is megfigyelheti, hogy a tünetei változnak az őt ért stressz mennyiségének függvényében is. Egy olyan napon amikor őrült a hajtás, az allergia is rosszabb lesz, mint normális esetben.

Homeopátiás szemlélet szerint az immunrendszerünk állapota tükrözi a lelkiállapotunkat, nagyon érdekes, hogy még hasonló kifejezést is használunk erre. Ha valaki sokszor beteg télen, akkor az immunrendszere védtelen, ha allergiás, akkor a védekező rendszer hisztis, azaz nem megfelelően reagál, az autoimmun betegségeknél a rendszer önpusztító.

A homeopátiás gyógyítás azon a tényen alapul, hogy az emberi test öngyógyító képessége serkenthető. A betegségtüneteket a szervezet "kreatív" válaszaként, vészreakciójaként értékelik egy külső, vagy belső stresszre. A homeopátia az immunmodulációt az egyéni tünetekre legjobban illő szerrel indítja meg. Hatása olyan, mint amikor egy pszichoterápiás lépésnél egy blokk felbomlik, és ezt katartikus állapot, és gyógyulás követi. De a homeopátiás terápia részét egy külső fizikai és érzelmi stresszmentesítés is képezi.  Ezt összességében alkati kezelésnek nevezzük.

Nézzük az immunrendszerünket úgy, mint egy egyéniséget, azaz mint saját magunk tükrét. Az alkati szer egy névjegy, az, ami leginkább illik testi-lelki tüneteink összességéhez. Ami elvisz az EGÉSZ-SÉG-hez. Harmonizál testben-lélekben. Ezt legjobb szezonon kívül elkezdeni, és hosszú folyamat. Érdekes lépcső az "ismerd meg önmagad" folyamatában.

De ha az ember csak a tüneteit kívánja természetes módon csökkenteni, szezonban lehet az egyéni tünetekre homeopátiás szert választani, orvosi tanács vagy könyvek alapján.

A kezelést ki lehet egészíteni a hisztamin homeopátiás hígításával, ami az antihisztamin típusú gyógyszerekhez hasonlóan enyhíti az allergiás reakciókat. Ez általánosan javasolható, bármilyen allergia esetén.

Látogassatok el a blogomra:

www.homeomami.blog.hu

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.