Homeomami

Homeomami: 5 gyakori kérdés és válasz a napozásról

 Homeomami: 5 gyakori kérdés és válasz a napozásrólMiért fázunk, ha leégett a bőrünk a napon?
Furcsa ellentmondás. Megég a bőrünk a napon, és utána jön a hidegrázás. De vajon mi okozza?

 

A válasz egyszerű. A napégés sérülés, és a szervezet erre úgy válaszol, hogy a felületi erekbe irányít sok-sok vért. A vér szállítja azokat a sejteket, melyek a sebgyógyulásért felelősek. A nap általában nagy felületen égeti meg a bőrt, ezért sok vér kerül a kitágult felületi erekbe, a test veszít belső hőmérsékletéből. Az agy erre bekapcsol, és próbálja a hőveszteséget hőtermeléssel kompenzálni, elkezdünk reszketni.

Miért piros és forró a bőr napégés után?

A kitágult erek miatt tűnik a bőr is sokkal pirosabbnak és melegebbnek.

Szükségünk van a napfényre?

Manapság csak ijesztő cikkeket olvashatunk az UV sugarakról, de a napfényre szükségünk van. Napfény hatására alakítjuk át szervezetünkben a koleszterint D-vitaminná. A D-vitamin nemcsak a csontjainknak fontos, de az egyik legfontosabb anyag a fertőzések, gyulladások legyőzésében. 15 perc napozás (nem délben) elegendő, hogy olyan mennyiségű D-vitamint állítsunk elő, ami az immunrendszer működéséhez szükséges. Több tanulmány is szól arról, hogy a téli járványok összefüggésben lehetnek azzal, hogy a napsugárzás és így a D-vitamin mennyisége csökken.

Ugyancsak a D-vitamin játszik szerepet a daganatos betegségek megelőzésében is. Így, míg a déli nap káros, és a sokszori leégés fokozza a bőrrák veszélyét, a reggeli és alkonyati napozás nagyon hasznos. Nemcsak a bőrrák, de az egyéb fajták (főleg a mell és a vastagbél daganatok) megelőzésében is.

Miért viszket a leégett bőr?

A viszketés azt jelzi, hogy az égés hatására elhalt száraz hámsejteket pótolja a szervezet, a bőr ezután általában elkezd hámlani.

Miért lesznek hólyagok a súlyos égés után?

Az enyhébb égés, melyet csak a piros bőr, mely érintésre fehér és esetenként a hámlás jelez, magától, gyorsan gyógyul. Amikor a mélyebb szövetek roncsolódnak, a vérszérum kitölti a bőr alatti területet, és párnaként védi a szöveteket. Ezért soha ne szúrjuk ki a hólyagokat.

A napégés homeopátiás szerei:

Az égett bőrt hűtsük (borogatás, zuhany) és igyunk sok-sok vizet! Ha a bőr nem hólyagos, árnika tartalmú gél enyhíti a tüneteket!

Alapszerek:

Szedési útmutató: az égés után szedjük a javasolt szerkombinációt óránként, javulás után napi 3-4 alkalommal, gyógyulásig. (Ajánlott potencia: 15 vagy 30 CH)

Apis + Arnica, az Apis a meleg, piros bőrre és a duzzanat csökkentésére, az Arnica a regeneráció gyorsítására, és a "sokk" enyhítésére.

+ a fentiek mellé

Belladonna - hidegrázás, láz, fejfájás esetén

Urtica urens  - ha az égés viszket

Cantharis + Calendula -ha az égés hólyagos, a bőr fájdalmas.

Natrium chloratum - ha a nap hatására herpeszes lesz a száj, vagy napkiütések jelentkeznek,

Histaminum - napallergia esetén a Natrium chloratum mellett.

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.