Homeomami

Homeomami: A szánkózás veszélyes üzem! Hogyan egészíti ki egymást a homeopátia és a hagyományos gyógyszer?

Valami 70 évekből hozott furcsa nosztalgiából, amikor apuval irhakabátban csúszkáltunk a faszánkón, a mi generációnk mániákusan cipeli szánkózni a gyerekeit, amikor leesik az első hó. Az egyébként óvatos generációnk, -mert már a háromkerekű biciklin is sisakban ül a gyerek, bukóban síel, könyök és térdvédőben görkorizik, -valahogy elveszti az eszét a puha hóban.

 

Gyakran látom, hogy közel 100 kilós apuka ül a kétéves mögött egy műanyag bobban. Fizikát mindenki tanult. Ha megdobja a bobot egy nagyobb bucka, amilyet az ilyen pályákon gyakran építenek kamaszfiúk, akik nyaktörő sebességgel döngetnek lefelé fémszánkókon, és tényleg az összes őrangyal ott dolgozhat, hogy a kis bobbal bénázó négyéves mellett, és ne rajta keresztül csússzanak le, szóval, ha megdobja a bucka a szánkót, és apuka egy jó kezdősebességgel landol a kétévesen, akkor már az őrangyal is keveset tehet. Soha ne üljünk ketten a szánkóra, és ide sem árt a sisak.

Egyszer lábtöréssel kerültünk az egyik gyermekkórházba, szánkóbaleset volt, és a felvételi osztályt megtöltötték a bokasérüléses, koponyarepedéses, nyílt combtöréses szánkózó gyerekek. És volt alkalmam megtapasztalni, hogy a szélsőséges hozzáállás a gyógyításhoz mennyire nem megfelelő, történjék akár alternatív, akár konzervatív oldalról. Egy csonttörés nagyon fáj. Állítólag a tízes fájdalmi skálán kilences. Szóval a gyerek ordít. Mindig van otthon ARNICA és ACONITUM ilyen esetekre magas hígításban. De ennyire a gyakorlatban balesetnél, amit végig is néztem, akkor próbáltam ki ezeket, így megosztanám a tapasztalataimat. Amit leírok, azt tekintsétek tapasztalatnak, ne javaslatnak, de érdekes lehet.

A baleset után azonnal adtam egy adag 200-as Arnica-t, ami a téli sportos dzseki zsebében mindig van, ettől csökkent egy kicsit a fájdalom, és nem duzzad be úgy a boka, ahogy egy törés után szokott. És itt jön az integratív oldal először. Amikor visítva ordít a gyerek, hálát adsz a fájdalomcsillapítóért. És aki nem adja be ilyenkor a sérült, vagy más esetben pl. egy fülfájós gyereknek a gyógyszert, ami csökkenti a fájdalmat, az elgondolkozhat, hogy vajon kinek akar bizonyítani, és mit is? Persze vannak olyan esetek, amikor mentőt hívnak, de ilyenkor úgysem próbálkozunk gyógyszereléssel házilag. Ha nem gyerekkel történik a baleset, akkor fontos, hogy fájdalomcsillapítóként ne pálinkát igyunk, mert ha esetleg operálni kell, ez alkohol után hosszú órákig nem lehetséges.

A törés egy nagy trauma, az összes vér odaáramlik a sebhez, így egy idő után a gyerek elkezd remegni, mert a felületi hőmérséklete csökken, és a szervezet így termel hőt. Amikor jött a reszketés, nagyon meg szoktak ijedni, ilyenkor következik az Aconitum. A magas potencia, mert az volt nálam. Két másodperc alatt rendeződött a keringése, és a fájdalom ellenére is megnyugodott. Úgy gondoltam, beveszem én is, hogy ne bőgjem el magam kétpercenként. Hatott.

Meg kellett operálni a lábát, a műtét előtt adtam neki egy adag nagy potenciájú Arnica-t.  Az árnika nagyon jól csillapítja a vérzést, készíti fel az ereket. Viszont ha nem lenne az a bódító koktél (direkt nem írom le a gyógyszerneveket), amitől nem érzi a szúrást, és végigröhögi a műtétet, nagy bajban lennénk. Amikor ezt beadják egy gyógyszerhez nem szokott gyereknek, vicces, ahogy azonnal összeugrik bandzsira a szeme és elkezd zöldségeket beszélni. Szóval, gyors. És ez ilyenkor fontos. Homeopátiás szerekből otthonra nagyon jó a 30-15-9 potenciasor. Elsősegély szerekből magasabb.

Törésnél lehet később a duzzadást Apis-szal, a csontosodást a csontforrasztó fű néven ismert Symphytummal, a kálcium-sókkal (calcium phosphoricum, calcium fluoratum) csökkenteni, a fertőzésveszélyt Echinacea-val.

Kórházban a sok vegyszer és gyógyszer miatt érdemes gyakran ismételni a szereket. Legegyszerűbb az ivóvízbe tenni. Mennyit lehetne segíteni mindenkinek, ha csak ez az Arnica montana általánossá válna a sebészeteken!  Ez az integratív medicina másik oldala. A sebészet és a homeopátia szépen együtt tudna élni, mert bogyókkal nem lehet operálni, viszont remekül segítik a gyógyulást. A Heim Pál Kórház sebészei és nővérei előtt meg kalapot le. Gyógyítanak, rendkívüli alázattal.

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.