Homeomami

Homeomami: A köhögés kezelése kihívás, de ha figyelünk a tünetekre, gyors a siker!

 

Gyakorlott homeopatákon is kifoghat néha egy-egy köhögés kezelése egyéni, tünetre rendelt szerrel.

Ez nem a legegyszerűbb terület, de mivel egy nagyon zavaró állapot, a siker különösen értékes!

Mivel sokszor nehéz egyéni szert választani, hasznos lehet egy hatásos komplex gyógyszer, mint pl. valamelyik homeopátiás szirup a házipatikában. A komplex szerekben, amelyeket egyes betegségekre állítanak össze, azok az alapanyagok vannak, melyek gyakran használnak a tapasztalatok szerint az adott bajra. Persze nemcsak arról van szó, hogy mint a sörétes puskával, több lövedékkel lövünk a betegségre, az ilyen gyógyszerekben lévő hatóanyagokat úgy állítják össze, hogy hatásukban kiegészítsék egymást, és minél szélesebb tünetcsoportot fedjenek le.

A produktív és száraz köhögésre rendelt szirupban benne van a hurutos köhögések gyakori szerei közül például az Ipecacuanha, a Pulsatilla, az Antimonium tartaricum, a száraz köhögésre használtak közül a Spongia, vagy a Rumex. A Rumex nem egy gyakori szer, (akkor adjuk, ha nagyon érzékeny a hideg levegőre, és szinte viszket a torka az ingertől) nem biztos, hogy megtaláljuk az otthoni készletben.

A másik ilyen szirup száraz köhögésre jó, pl. arra az idegesítő, csillapíthatatlan fajtára, ami legtöbbször éjjel jön elő.Ilyenkor nagyon nehéz (főleg álmosan) tüneteket kersgélni.

Ezért is jó egy komplex a háznál. De lássuk, miből élünk, ha este köhögni kezd a kicsi (vagy mi) és válogatunk a bogyós dobozunkban. Most a száraz köhögést nézzük:

(a javasolt potencia általában a 9, vagy 15 CH)

Feltűnő tünetek:

A köhögőroham közben elcseppen a pisije is?

Vegyük elő a Causticumot, főleg ha jó mélyről, öblösen köhög, és egy korty vizet kíván.

Csengő köhögés, olyan, mint a harang?

Erre jó a rézből készült Cuprum.

Fulladozva, öklendezve köhög szárazon, ha leteszi a fejét?

A megoldás a Drosera. Tapasztalatom az, hogy ennél a 30 CH lesz a legjobb.

Szárazon köhög, a torka belseje sárga a csorgó váladéktól, dugul az orra:

Kálium bichromicum.

Saját tapasztalat:

Ha jó a választás, gyorsan javul a helyzet. De a homeopátiában rengeteg köhögésre ható szer van, és nehéz megkülönböztetni a köhögések tüneteit egymástól. Ha nem boldogulunk a gyakori szerekkel, párosítsunk két-három hasonló indikációjú szert (pl. Drosera/Spongia/Cuprum) vagy adjunk komplexet. Ez önmagában csökkenti a gyulladást. Ha nagyon köhög a gyerek, estére csillapítsuk az ingert valamilyen hagyományos módszerrel, és mutassuk meg homeopata orvosnak!

 

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.