Homeomami

Homeomami: Tavaszi fejfájás a gyerekeknél, mi okozhatja?

Fáj a gyerek feje. Mielőtt azonban szörnyű betegségeket sejtenénk a háttérben, jó ha tudjuk, hogy a fejfájás az egyik leggyakoribb tünet a 8-10 éves gyerekeknél. Néha egészen egyszerű az oka.

Egész nap ülnek a TV, számítógép képernyője előtt, szemük hozzászokik, hogy közelre fókuszál. A megfeszült szemizmok általában homloktáji, szemkörnyéki, halánték körüli fejfájást okoznak, ami pihenésre javul. Korrigáljuk!

Érdemes a gyerekekkel néha sasmadarasat játszani, kivinni őket a természetbe, és távoli hegyeket, kilátást nézni. Ilyenkor a szem izmai a másik irányban is edződnek. A sokat számítógépező gyerek (és felnőtt) tartása is kényszertartás, a gerinc természetes egyensúlyi helyzete megváltozik, nyak csigolyái enyhén elcsúszhatnak, nyomhatják az idegeket, a nyak izmai görcsösen feszülnek. Az izmok vérellátása csökken. Néha érdemes a gerinc elmozdult csigolyáit gerincspecialistával helyretetetni. Ez egy speciális terápia, fájdalommentes.

A kicsiknél is van stressz és tavaszi fáradtság, de okozhat fejfájást a szorongás, a teljesítménykényszer is. Legtöbben a váll és a nyak izmaiba gyűjtjük a feszültséget. A fej és a nyak izmai a stressztől görcsösek lehetnek. A görcsös izmok okozta fejfájás általában tompa, vagy olyan, mintha egy szoros kötés lenne a fej körül. Az izmokat lazíthatjuk forró fürdővel, a nyak gyengéd masszírozásával, mozgással.

A stresszes fejfájás homeopátiás szerei:

Komplex tabletta tartalmaz görcsoldó, lazító hatású homeopátiás szereket, és megkönnyíti az alvást.

+

Acidum phosphoricum - ha a gyerek fáradt, feledékeny, nem tud aludni és koncentrálni.Nem lehet motiválni.

Gelsemium - ha a gyerek aggódik, fél az

iskolai szerepléstől, éjjel nyugtalan. A fejfájás a tarkó tájékáról indul, és körben terjed.

Nux vomica -ha agresszív az iskolában vagy otthon, és a gyomra is fáj.

Pulsatilla - ha a másik oldalon áll, bántják, ettől sírós, lüktetve fáj a feje és hasfájós. Ez a fejfájás enyhül, ha friss levegőn sétál a gyerek.

(én 15 vagy 30 CH potenciában szoktam adni, félóránként, ha valamelyik gyerekem feje fáj)

Télen egész nap ülnek a szobában, vagy tanteremben. Ez is okozhat fejfájást, nyáron sokkal többet vannak szabadban a gyerekek. Sétáljunk velük minden nap legalább egy órát!

A kisiskolások néha egészen hirtelen nőnek, és a vérkeringés és az izmok fejlődése néha nem áll arányban a gyors növéssel. Ilyenkor az ingadozó vérnyomás is okozhat fejfájást. A hirtelen növés, és a hosszú tél egyaránt okozhatja az ásványi anyagok és a vas kiürülését. A fejfájást okozhatja tehát vashiány is. Kiváló vasforrás a friss tavaszi csíra. Adjunk a gyerekeknek "kukacos kenyeret", azaz csírával megszórt szendvicset uzsonnára.

A vaspótlás, a vas beépülésének serkentése homeopátiás szerekkel:

Vaskészítmény + Ferrum phosphoricum ,napi 2x5 (Ajánlott potencia: 9 CH)

Vaskészítmény + Ferrum metallicum, napi 2x5 (Ajánlott potencia: 9 CH)

Ha egy helyen, tompán fáj a gyerek feje, gondolhatunk a melléküregek gyulladására is.

Néha az iskolai kaja a hibás! A gyereknek nem ízlik, ezért nem eszi meg. Hamar leesik a vércukra, elkezd fájni a feje. A rendszeres táplálkozás fontos, adjunk a gyerekeknek az iskolába gyümölcsöt, szendvicset, hogy akkor is legyen mit enniük, ha nem ízlik a menzakaja. Néha okozhat fejfájást ételallergia is.

Ha sportolás, tornaóra után fáj a fejük, ez elmúlik, ha isznak utána eleget, esetleg szőlőcukor tablettát is szopogatnak.

 

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.