Homeomami

Homeomami: Mitől csuklik a baba?

A babák csuklásának nincs köze a lélegzetvételhez, hanem egy úgynevezett vegetatív reflex, melyet a rekeszizom ingerlése vált ki. A babák már az anyaméhben is csuklanak, és itt egyáltalán nem vesznek még levegőt.

Állítólag a méhen belüli csuklás edzi a rekeszizmot a későbbi levegővételre. Csecsemőknél a csuklást leggyakrabban a teli pocak okozza, és főleg nagyon kicsi babákra jellemző. A bolygóideg, mely kiváltja a csuklás reflexét, egy szakaszon a nyelőcső mellett fut, majd a gyomor falát is behálózza. Ez az oka annak, hogy sok evés után, amikor a gyomor feszül, gyakoribb a csuklás.

Néha csuklik a baba akkor is, ha hirtelen hideg lesz körülötte, ha izgul, vagy ha túl sokat nevetett. Általában ha a babát zavarja a csuklás sírva fakad, és a csuklás megszűnik.

Ha nagyon gyakori, vagy sokáig tart a csuklás, érdemes megemlíteni a gyerekorvosnak.

Házi praktikák:

  • a szopás legtöbbször megszünteti a csuklást
  • érdemes megbüfiztetni a babát, ha rögtön evés után csuklik
  • a legjobb testhelyzet ilyenkor, ha háton fekve a baba térdét a mellkasához szorítjuk

Csuklás koktél:

NUX VOMICA + CUPRUM

Ajánlott potencia 9 vagy 15 CH, tízpercenként, vízben oldjunk 5-5 golyót mindkettőből.

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.