Homeomami

Homeomami: Köhögés? Hol kapar, hol fáj?

Az őszi makacs köhögést okozhatja a torok, a gége vagy a légcső vírusos vagy bakteriális eredetű gyulladása is. A gége és a légcső gyulladása ritkán önálló betegség, általában más felső légúti bajjal együtt tapasztalhatjuk.A gégegyulladásnál a köhögés mellett a fájdalom lejjebb érezhető, mint a toroknál. Fő tünete a rekedtség, ami teljes hangvesztésig fokozódhat, náthával. A gyógyuláshoz nagyon lényeges a sok folyadék, és a párás levegő.

Amikor homeopátiás szert keresünk a köhögésre, a fájdalom helye, a hang színe, a köhögés hangja, minősége fontos információ lehet. Hogyan tudjuk megkülönböztetni ezeket egymástól?

A száraz köhögés gyakran indul viszkető, kaparó érzéssel. Nézzük, a légutak melyik részén érezzük!

A gége fölött kapar, a torok fáj? Belladonna, oldja a fájdalmat és az érzékenységet.

Ha a gége magasságában olyan érzést érzünk, mintha tollal csiklandoznának, a javasolt szer a Drosera. Ha kapar a gége, a Coccus cacti lehet a megoldás.

Ha a légcső magasságában érezzük a csiklandozó érzést, a szer általában a Phosphorus.  Szinte azonnal rekedt lesz a hang, a beszéd és a légzés bármilyen változása kiváltja a köhögést. A száraz köhögést sok gennyes váladék követi.

Még lejjebb, a nyakgödör tájékán érződik a Rumex csiklandozása. Ez a köhögés fájdalmas, rosszabb hideg levegőn, jobb, ha a takaró alá bújik. A sűrű, gégét ingerlő váladékot nem lehet felköhögni.

Ha a gyomor tájékának viszketése előzi meg a köhögést, a szer a Bryonia lesz. Itt akkor kezdünk köhögni, ha belépünk a meleg szobába. Általában fejfájással is jár. A köhögés olyan fájdalmas, hogy a tüdő tájékát kézzel kell nyomni közben. A köpet bűzös, néha véres is lehet.

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.