Koktélok

Homeomami:Tinédzser koktélok nehéz napokra

 

A menzesz a tinédzserek több mint 90%-nak jelent görcsöt, fájdalmat, erős vérzést, fejfájást, hányingert vagy hasmenést is.

 

 

Ezt régen, mint a női lét "keresztjét" viselték, nem számított orvosi problémának, inkább hisztinek, női bajnak.Nem véletlenül van annyi népi gyógymód és otthoni praktika a görcsoldásra.

A görcsös menstruációt a tudomány mai állása szerint a méhen belül, a nyálkahártyában termelődő prosztaglandinnak nevezett hormon, vagy ennek egy bomlásterméke okozza. A leváló méhnyálkahártya sejtjei termelik, hatására a méhizom oxigénellátása csökken, és ez fájdalmas összehúzódásokkal jár.  Ahogy ürül a nyálkahártya a vérzéssel, úgy lesz egyre kisebb a fájdalom. Általában a két első nap a legrosszabb. A magas prosztaglandin szint okozza a menstruáció alatti hasmenést, fejfájást és hányást is.

Miért jelentkeznek a menstruációs problémák elsősorban tinédzserkorban, és később a negyvenes években, a preklimax idején?
A női ciklus működéséért három  mirigy  felelős. Az agyalapi mirigy, a hypothalamus  és a petefészkek.

A petefészkek termelik a női ivarsejteket, és az ösztrogén és progeszteron hormonokat. Születéstől nyugalomban vannak, majd az agyalapi mirigyben termelődő hormonok (FSH és LH) hatására indul meg a hormon és ivarsejt-termelés. A ciklus első 12 napjában az ösztrogén hormonok mennyisége nő, a méh nyálkahártyája növekszik. Az ösztrogén hatására jön létre az ovuláció, azaz egy tüsző érése és kiszabadulása. A peteérés után visszamaradt tüszőben kialakuló új sejtek termelik a sárgatest hormonokat. A progeszteron hormon szerepe a méh nyálkahártyájának előkészítése a petesejt befogadására. Progeszteron hatására a nyálkahártya vastagodása megáll. Közben csökken az ösztrogén hormonok mennyisége, ez a menstruáció alatt a legkevesebb. Ha nem termékenyül meg pete, a méh nyálkahártyája leválik, és a hüvelyen keresztül távozik. Ez a menstruáció.

A menstruációt sokféle tényező befolyásolhatja. Szorongás, stressz, bánat, utazás, egy felfázás, vagy egy betegség is megváltoztathatja a kényes hormonális egyensúlyt. A stressz az egyik legnagyobb hormongyilkos, a kortizol nevű stresszhormon gátolja a progeszteron képződését.  Hatással van az étkezés és a mozgás is a hormonok egyensúlyára. Tinédzserkorban és klimax előtt sok olyan hónap van, amikor nem képződik tüsző, és a sárgatest hormon mennyisége csökken. Ilyenkor borul a hormonegyensúly, erősebb lehet a vérzés. Az ösztrogén túlsúlya felelős áltlában a PMS-ért, azaz a menzesz előtti tünetegyüttesért is.

Milyen homeopátiás szereket szedhetünk görcsös menstruáció esetén?

Görcsoldó koktélok:
Magnesia phosphoricaColocynthis Chamomilla - szinte elviselhetetlen fájdalom

Magnesia phosphoricaColocynthis Cimicifuga - ahogy nő a vérzés mennyisége, úgy erősödik a fájdalom

(a szereket szedjük erős görcs esetén 30 CH potenciában. Oldjuk fel egy pohár vízben, és kortyolgassuk tízpercenként)


Az alap koktélhoz a tünetek szerint adjunk:

Ipecacuahna-t , ha hányás és állandó hányinger jellemző

Belladonna -t, ha láz, vagy piros arc, forró test, hideg végtagok, érzetre forró vér kísérik a görcsöt

Arnica-t, ha a vérzés nagyon erős

Nux vomica-t, ha hasmenés is van, állandó ingerrel

Veratrum album-ot, ha hányás, hasmenés és ájulás-szerű érzés együtt jelentkezik

Ignatia-t, ha nehéz lelki időszakban jelentkezik a görcsös menzesz.

Az erős görcsöket okozhatja gyulladás, ciszta vagy nyálkahártya rendellenesség is, ezeket mindig érdemes kizárni!

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.