Aroma pára

Aroma Pára: Bőrápolási tippek agyaggal, olajokkal

 Aroma Pára: bőrápolási tippek agyaggal, olajokkalA tavasz  beköszöntével a bőrápolásban is más időszámítás kezdődik. Én híve vagyok a kíméletes radírozásnak, vagy nevezzük inkább peelingnek. Egy enyhe gyümölcssav, vagy enzim tartalmú maszk, csodákra képes.

Tényleg megújítja a bőrt azáltal, hogy lehámlasztja a legfelső elhalt hámréteget. Ezáltal a hám legmélyén termelődő új sejteket ösztönzi, csökkennek a ráncok, a felszíni pigmentfoltok és jobban felszívódnak az ápoló krémek, olajok. Ezt a műveletet azonban este érdemes végezni és még így is kenjünk arcunkra nappalra enyhe fényvédőt tartalmazó krémet vagy alapozót. A frissen radírozott bőr ugyanis fokozottan fényérzékeny.

Keverj el 2 evőkanálnyi turmixolt friss! ananászt, 1 kiskanálnyi joghurttal és ugyanennyi fehér agyaggal. Kiváló peeling maszk lesz belőle. Kb. 15 perc a hatóideje.

Mivel ez is egy évszakváltás, ilyenkor is érdemes egy rövid méregtelenítő kúrát beiktatni.  A méregtelenítés egy másik csodálatos eszköze az agyag. Akár kívülről, akár belülről.

Mit is tud az agyag? Hogyan működik?

Hadd kezdjem egy kis tudománnyal:

Dr. Alexis Carrel, a Rockefeller Institute for Medical Research kutatója, az 1900-as évek elején végzett egy érdekes kísérletet. Csirke embrióból származó sejteket tartott életben egy tápanyagoldatban, amit naponta cserélt. Tehát minden nap eltávolította az anyagcsere termékeket tartalmazó löttyöt és új, tápanyagokkal teli oldattal töltötte fel a kis sejttelepét. Mindezt 29 évig!! (egy átlag csirke maximális élettartama kb. 7 év) A kísérlet akkor szakadt félbe, amikor az asszisztense egy nap elfelejtette kicserélni az oldatot.

Dr. Carrel úgy összegezte eredményeit, hogy a sejt gyakorlatilag halhatatlan. Csupán a folyadék, ami körülveszi, tud kifogyni, megromlani. ?A sejt maga halhatatlan, újítsd meg időnként a sejtközti állományt, biztosíts elegendő tápanyagot és jelenlegi tudásunk szerint az élet pulzálása fennmarad örökké.?

Testünk minden sejtje kiválaszt anyagcseretermékeket, amelyek  ha a rossz kiválasztórendszer miatt felhalmozódnak, károsak számunkra.  Gyakorlatilag ez az oka az öregedésnek.

 

Itt jön be a képbe a csodálatos agyag!

Az agyag legjelentősebb kémiai összetevője az alumínium szilikát, de sohasem fordul elő így tisztán. Az összes elem, ami az ember kémiai összetevőit alkotja, megtalálható az agyagban is. Nyomokban még nehézfémeket is tartalmaz, de olyan kicsi mennyiségben, hogy szinte ?homeopátiás? hígításnak felel meg. Ezen kívül ún. természetes intelligenciával rendelkezik. Ez persze elég furcsán hangzik és senki sem tudja tudományosan, képletekkel megmagyarázni, de ettől függetlenül tény, hogy antiszeptikus hatását úgy fejti ki, hogy csak a szervezetünkre káros anyagokra hat, a jótékonyakat megkíméli.

Az persze tudományosan is megmagyarázható, hogy az agyag vizes oldatban kerül a bőrre, vagy az emésztőrendszerbe, és ott ozmotikus mechanizmust idéz elő.

Úgy viselkedik, mint egy mágnes. Negatív ionjai magukhoz kötik a pozitív töltésű baktériumokat és anyagcseretermékeket, miközben saját gazdag ásványi anyag tartalmát átengedi. Így töltve fel a sejtek tápanyagraktárait.

Voila!

Tehát a gyógyagyagot érdemes kenni, belsőleg is fogyasztani és az ivóvizet is agyagkorsóban tartani, bár örök életet azért nem ígérhetek.

Ami azonban biztos, hogy méregtelenítő, antiszeptikus, sebgyógyító, energiapótló és fiatalító hatású.

Zsíros, tisztátalan bőrre a zöld agyag ,normál, enyhén zsíros bőrre a sárga, az érzékeny bőrre, (ill.  bármelyik másikkal jól keverhető) a fehér agyag ideális.

 

Kapható bioboltokban Terra Soleil Grüne Mineralerde néven egy kozmetikai célokra való durvább szemcséjű zöld agyag és egy belső fogyasztásra való finom szemcséjű verzió is. Sőt, még kapszulázva is láttam már. Haslauer-Kurland kozmetikai fehér és sárga agyag por is kapható.

 

Agyagpakolás alaprecept:

  • Használjunk üveg, vagy porcelán eszközöket, fémet soha!
  • Egy arcpakoláshoz kb. 1 púpozott evőkanálnyi agyagport tegyünk tálkába.
  • Öntsünk rá annyi gyógytea főzetet, vagy aromavizet, hogy tejfölszerű állagot kapjunk.
  • Ehhez jöhet még kb. 1 mokkáskanálnyi növényi olaj ( búzacsíra, len, borágó, olíva, ligetszépe, kendermag, szőlőmag, vagy ezek keveréke)

 

Normál, T-vonalban kicsit zsírosabb bőr maszkja:

  • Fenti alapkeverék sárga agyagból, vagy sárga és fehér keverékéből.
  • Érdemes levendula aromavízzel, vagy levendula főzettel készíteni.
  • A kamillát nem ajánlom, mert nagyon szárít.
  • A növényi olajhoz adj 2 csepp geránium és 1 csepp Ylang-Ylang illóolajat.

 

A sárga agyagból készített pakolás ideális ínhüvelygyulladás és köszvény gyógyításához is. Ilyen esetben nagyon vastagon kell felvinni, és körömvirág, vagy orbáncfű olajjal készíteni. Ebben az esetben a hatóidő 1 óra.

 

Száraz, érzékeny bőrre:

  • Csak fehér agyagot használj, hárs, vagy bodzavirág főzettel, vagy rózsavízzel.
  • Az olajhoz keverj 1 csepp rózsafa, 1 csepp római kamilla illóolajat.

 

Zsíros, pattanásos bőr

Zöld agyagot keverj el kamillateával, az olajhoz adj 2 csepp teafa, 1 csepp bergamott illóolajat. Ez a pakolás kiválóan működik herpeszre is, akkor érdemes akár egész éjszaka fennhagyni.

 

A pakolást megtisztított arcbőrre vidd fel, előtte érdemes szemránckrémmel vékonyan bekenni a szem körül. Hatóidő kb. 15 perc. Ha nagyon gyorsan száradna, érdemes finoman benedvesíteni. Nem szabad hagyni, hogy teljesen megszáradjon!

Lemosás után estére egy kis hidratáló krém, nappalra pár csepp arcolaj, és megújulva nézhetünk tükörbe. Szeretném felhívni még a figyelmet arra, hogy a fűtési szezon alatt a könnyű hidratáló krémeket estére vigyük fel, így elkerüljük a fűtött szoba levegőjének szárító hatását. Reggel, amikor a fűtött szobából kimegyünk a hűvös levegőre, inkább arcolajat ajánlok. Táplál, véd és mivel nem tartalmaz vizet, nem fagy bele a pórusokba.

 

Megosztom

A homeomami közösség

Aroma pára

Egyik napról a másikra lettem Aroma Pára (egy barátnőm nevezett el így). Úgy kezdődött, hogy volt nekem egy jó kis karrierem egy pénzintézetnél, amit nem szerettem. Valószínűleg azért nem, mert én mindig kozmetikus szerettem volna lenni. Gyermekeim születésekor Budapestről egy városkörnyéki faluba költöztünk és itt elindult az én természetesebb élet felé fordulásom. A bankba már nem mentem vissza, hanem elvégeztem a kozmetikusiskolát. Később felfedeztem az aromaterápia világát, és mint diplomás aromaterapeutát, elkezdett érdekelni a testi-lelki állapotok kezelése, holisztikusan. Különösen izgalmas számomra az, hogyan lehet a különböző testi-lelki gyógymódokat egységbe foglalni, például összeegyeztetni a homeopátiás és aromaterápiás kezelést.