Aroma pára

Aroma Pára: Karbantartás, azaz karban tartás

Aroma Pára: Karbantartás, azaz karban tartásJön a tünet. Mi kezeljük. Ha a tünet enyhül, vagy megszűnik, örülünk. Ha nem múlik, szaladunk egyik orvostól a másikig, aztán jönnek a különféle technikájú gyógyítók.

A tünet jó esetben elmúlik, és kisvártatva jön majd egy másik. Ezzel nincs is baj, mert a testünk, a lelkünk folyamatosan reagál a külvilágra és bennünk lejátszódó érzelmi folyamatokra. Tehát valamilyen testi tünetünk mindig van.

 

Amíg csak apró érzeteink vannak, nincs is baj. A baj ott kezdődik, amikor már az életminőségünket meghatározza és egy idő után nem tudunk mással foglalkozni, csak a betegséggel. Az élet így próbál kényszeríteni, hogy végre vegyük észre, hogy valamit rosszul csinálunk. Persze ilyenkor is hajlamosak vagyunk csak a tünettel foglalkozni és nem változtatni és megszüntetni magát a kiváltó okot.

Kurt Schnaubelt általam igen nagyra tartott aromatológus - írja legutóbbi könyvében, hogy a francia aromaterápia, ahol az a cél, hogy a külső patogént leküzdjük, elpusztítsuk a vírust, baktériumot, gombát és ennek érdekében nagy mennyiségű illóolajat, gyakori alkalmazással rendelnek, alig különbözik valamiben az allopatikus orvoslástól. Mindkét filozófia szerint a betegséget valami külső tényező okozza, amit el kell pusztítani (ehhez be kell venni valamilyen anyagot) és akkor, ha ezt a tényezőt leküzdöttük, akkor helyreáll az egészség.

Persze azért van egy nagy különbség az illóolajok és a laborban izolált hatóanyagok között: az illóolajok olyan szinergiában tartalmazzák a gyógyhatású összetevőket (fenolok, ketonok, alkoholok stb.), hogy hatásuk messze túlszárnyalja az utóbbiakét. Van bennük hozzáadott érték : konkrétan élő rezgés, koncentrált fény.

 

Mi lenne hát a megfelelő hozzáállás a betegség-tünet-egészség-test-lélek kérdéskörhöz?

Szerintem a cél az, hogy úgy erősítsük meg magunkat ( ha úgy tetszik a testünket), hogy elkerüljük a betegség lehetőségét. Ha pedig mégis kialakulnak testi tüneteink, akkor azokat ne mindenáron elnyomni akarjuk. Kezeljük önmagunkat és ne a tünetet.

Az aromaterápia azért csodálatos eszköz mindehhez, mert az illóolajok konkrét, laborban igazolható fizikai hatásuk mellet képesek emelni a rezgésünket, így láthatatlanul is erősíteni és támogatni minket lelki szinten is. Ha folyamatosan körbevesszük magunkat a növények értékes kivonataival, vagy figyelve lelki hullámainkat nem várjuk meg a testi tünet megjelenését, hanem homeopátiás alkati kezelést alkalmazunk, már sokat tettünk egészségünk érdekében. Ami még ezen kívül szükséges az a törődés. Hogy valaki figyeljen ránk, törődjön velünk és a szó szoros értelmében karban tartson.

A gyerekeknek ajánlott bedörzsölő keverékek ezen az elven hatnak: egyrészt erősítik az immunrendszert, baktérium és vírusölő hatásuk van és naponta be kell simogatni, kenegetni. Ez a testi kontaktus ugyanolyan fontos, mint maga a keverék.

Felnőtteknél is ugyan ilyen fontos lenne a rendszeres érintés és az illóolajok folyamatos alkalmazása.

Ajánlok egy nyári keveréket esti zuhanyozás utánra. Hatását nagyban fokozza, ha valaki szeretettel besimogatja.

  • Bergamott Menta (Mentha Citrata) 20 csepp
  • Lavandula Super 10 csepp
  • Geranium ( Perlargonium Graveolens) 10 csepp
  • Citrom (Citrus Limonum) 15 csepp
  • Pacsuli ( Pogostemon Cablin) 3 csepp
  • 50ml Körömvirág olaj
  • 50ml Jojoba olaj

 

 

Megosztom

A homeomami közösség

Aroma pára

Egyik napról a másikra lettem Aroma Pára (egy barátnőm nevezett el így). Úgy kezdődött, hogy volt nekem egy jó kis karrierem egy pénzintézetnél, amit nem szerettem. Valószínűleg azért nem, mert én mindig kozmetikus szerettem volna lenni. Gyermekeim születésekor Budapestről egy városkörnyéki faluba költöztünk és itt elindult az én természetesebb élet felé fordulásom. A bankba már nem mentem vissza, hanem elvégeztem a kozmetikusiskolát. Később felfedeztem az aromaterápia világát, és mint diplomás aromaterapeutát, elkezdett érdekelni a testi-lelki állapotok kezelése, holisztikusan. Különösen izgalmas számomra az, hogyan lehet a különböző testi-lelki gyógymódokat egységbe foglalni, például összeegyeztetni a homeopátiás és aromaterápiás kezelést.