Aroma pára

Aroma Pára: a 40-es férfiak illata

Aroma Pára: a 40-es férfiak illataHogy mi megy végbe egy 40-es férfi lelkében, milyen gondok nyomasztják, mik az örömei, pontosan nem tudom. Sejtéseim vannak csak. Nem vagyok 40-es férfi, viszont 40-es férfiak vesznek körül.

A szakirodalom szerint a kapuzárási pániknak nevezett életszakasz 40-60 éves kor között zajlik le egy férfi életében. Van akinek ez egy egyszerű időszak, vannak akik  komoly viharokat élnek meg. Tudomásul kell vennünk, hogy ahogyan a nők életében is a pre-klimax és a klimax egy hormonális változás, úgy a férfiak kapuzárási életszakasza is bizonyos hormonok csökkent termelésével (is) magyarázható.

A 40-es éveiben járó férfi még fiatal. Élete teljében lévő. A mai negyvenesekre egyáltalán nem mondhatjuk, hogy középkorú. Bár a Magyarországon  várható élettartam szempontjából ténylegesen azok. Sőt.

Ebben az időben egy férfi még nemzőképes, vonzó a nők számára, munkájában, karrierjében a csúcson van. Ez a mérlegelés időszaka, és pont ez a legnagyobb stressz egy 40-es férfi életében. A ki is vagyok én, a mi vagyok és mi akartam lenni leltár során sok frusztrációval találkozhat a 40-es férfi.

Mi okozhat stresszt és szorongást?

 • Unalom, unja a munkáját, a feleségét, a barátait, mindent
 • Változásra, kalandra vágyik
 • Félelem a betegségtől
 • Félelem, hogy már nem vonzó a nők számára, félelem, hogy a fedezőmén szerepből Apu szerepbe ragad örökre
 • Félelem az elmúlástól
 • Felelősség a család felé
 • Intimitás és annak hiánya
 • Örömforrás hiánya (nincs hobbi, nincs csoporthoz tartozás)
 • Munkahelyi feszültségek

 

A felsorolást persze cifrázhatnám még tovább. A környezetemben élő 40-es nők mindegyike tudna mesélni történeteket az ilyenkor teljes személyiségváltozáson átmenő férjekről, barátokról. Ilyenkor ütnek  be a váratlan válások, a félrelépések és nagy megbánások, a depresszió, meg sajnos ilyenkor szembesülünk először fizikai törékenységünkkel is. (itt fáj-ott fáj,  műtétek, szemüveg)

 

Az aromaterápia nem az örök fiatalság ígéretét hordozza, de a stressz kezelésében, a férfi-szexualitás harmonizálásában és a fizikai tünetek enyhítésében tud segíteni.

A 2-es, azaz szakrális csakra harmonizálása sokat segíthet. Ennek a csakrának a fő mottója: ? Akarok, Alkotok, Vágyakozom?  Ehhez a csakrához rendelt testrészek, szervek: nemi szervek, mirigyek, testfolyadékok, húgyutak, petefészek, prosztata. Diszharmonikus működés testi tünetei: felszívódási zavarok, táplálkozási zavarok (nem tudom megemészteni ami velem történik), miómák, ciszták, impotencia, prosztata problémák, párkapcsolati és szexuális zavarok.

Az aromaterápiás kezelés célja a pozitív testtudat megerősítése, önszeretet, intimitás elfogadása, szeretet elfogadása és áramoltatása, kreatív energiák áramoltatása.

Az áramlás és a szeretet szó ugyan elég elcsépelt, de nagyon fontos. Mindez a vese feladata. Nem csak a folyadékok méregtelenítése, de érzelmek szintjén is ez a dolga.

A vese tárolja a haragot, agressziót és a félelmeket. 40 évesen nagyon fontos, hogy fizikai és energia szinten is támogassuk a vesék működését. Ehhez sok folyadék fogyasztása, vesevédő teakeverékek szükségesek és a veséket minden körülmények között tartsuk melegen.

 

Az én aromaterápiás javaslatom:

 

Fél 6 múlt :-) keverék

 • (vágyfokozó- lazító-stesszoldó masszázsolaj napi hátmasszázshoz, különösen a derék alsó szakaszára)
 • Citrus Sinensis/Édesnarancs 2ml
 • Fokenia Hodginsi/ Sziámfa 1ml
 • Jasminum officinalis 3 csepp
 • Piper Nigrum Feketebors 5 csepp
 • Elettaria Cardamomum/ Kardamom 5 csepp
 • Prunus Domestica/ szilvamag  olaj 10ml
 • Calendula Off. /Körömvirág olaj 10ml
 • Prunus Armeniaca/ Sárgabarack magolaj kb 90ml

 

Belsőleg: Tökmagolaj naponta 2x 1 mokkáskanálnyi

Egyéni szaglóüvegcse, vagy borotválkozás utáni arcolaj keverék is sokat segíthet az érzelmi viharok kezelésében, de itt nincs általános recept. Érdemes felkeresni egy okleveles aromaterapeutát és saját keveréket készíttetni az adott élethelyzetre.

40 éves korunk táján mind a nők, mind a férfiak változókorban vannak. Próbáljuk szeretni annyira egymást, hogy ne csak elviseljük, de vidáman, együtt éljük túl. Nem könnyű, de nem is lehetetlen.

 

Megosztom

A homeomami közösség

Aroma pára

Egyik napról a másikra lettem Aroma Pára (egy barátnőm nevezett el így). Úgy kezdődött, hogy volt nekem egy jó kis karrierem egy pénzintézetnél, amit nem szerettem. Valószínűleg azért nem, mert én mindig kozmetikus szerettem volna lenni. Gyermekeim születésekor Budapestről egy városkörnyéki faluba költöztünk és itt elindult az én természetesebb élet felé fordulásom. A bankba már nem mentem vissza, hanem elvégeztem a kozmetikusiskolát. Később felfedeztem az aromaterápia világát, és mint diplomás aromaterapeutát, elkezdett érdekelni a testi-lelki állapotok kezelése, holisztikusan. Különösen izgalmas számomra az, hogyan lehet a különböző testi-lelki gyógymódokat egységbe foglalni, például összeegyeztetni a homeopátiás és aromaterápiás kezelést.