Homeomami

Homeomami: Amikor a gyerek szorong

Homeomami: amikor a gyerek szorongEgy statisztika szerint a gyerekek több mint kétharmada szenvedett már a zaklatás valamilyen formájától iskolában, óvodában. Lelki szemünk előtt rögtön megjelenik a tipikus rosszgyerek, nagydarab, tüskehajú, hangos, verekedős, kezében fakarddal, vagy traktorral.

A valóságban azonban ez nem mindig ilyen egyszerű. Sok, otthon szorongó, elnyomott kisgyerek válik az iskolában mások mumusává.

A zaklatás eszközei is változtak, sokkal több az agresszió és testi bántalmazás. Érdekes, hogy a bántalmazás általában úgy kezdődik, hogy a gyerek, akit csúfolnak, üti meg a csúfolódót először. A bántalmazó és az áldozat közös tulajdonsága azonban általában az önbizalom hiánya.

Honnan tudhatom, hogy zaklatják a gyerekemet?

A csúfolás, kiközösítés, testi bántalmazás miatt a kicsi nem akar közösségbe menni. Lehet. hogy nem tudja, vagy meri elmondani a valódi problémát, de szorong, éjjel rosszat álmodik, próbál minél kevésbé feltűnő lenni, esetleg bepisil éjjel, vagy sorozatosan betegségeket produkál. Ha csúfolják, változtatni akar a külsején ( "nem tüntethetjük el a szeplőimet, mama"?) Ez a bántalmazásból fakadó stressz gyermekeknél. Kicsiknél mesél a rajz. Megjelennek a védő szimbólumok, az óriás nyuszi, a hatalmas virág, a sötét színek.

Egyéb jelek, amelyekre érdemes figyelni:

-szakadt ruha, hiányzó felszerelés

-nem a szokott úton jön haza

-romlik a teljesítménye

-változik a kedélyállapota

-ijesztő filmeket néz, a halálról kérdezget

-agresszív

-nincsenek barátai

 Mit tehetek?

Kislányoknál gyakori a kiközösítés, a "nem vagy a barátnőm" állapot, ami az érzékenyebbeket nagyon megviseli. Ilyenkor biztassuk, hogy keressen másik barátnőt, alakítson társaságot magának. Saját tapasztalat, hogy a lánytársaságok hangadói sokszor félnek attól, hogy egyedül maradnak, ezért gyűjtenek udvartartást maguk köré. A tanító segíthet, például tanulópárok szervezésével, de mi is csinálhatunk otthon vonzó programot a kislányoknak. (pl. muffinsütés) Erőszakos kisfiúknál néha nehéz a szülővel beszélni, gyakran az a válasz, hogy jéé, pedig otthon milyen jó gyerek?

Ha gyermekünk nagyon félénk, nehezen oldódik, érdemes gyengéd homeopátiás szerekkel segíteni, hogy személyisége optimális irányba fejlődhessen.

Keressünk neki önbizalom-építő elfoglaltságot, sikerélményt olyan területen, ahol tehetséges. Egy pici, szemüveges kislány is lehet fantasztikus táncos, vagy énekelhet csodásan, ha kiderül, a lányok ezért tisztelni fogják. Magyarázzuk el, hogy a zaklatónak nem vele van baja, hanem a világgal, vagy önmagával. Esetleg otthon válnak a szülők, vagy testvére született?

Zaklatás, a rosszgyerek szemszögéből

Lehet, hogy olyan családból jön, ahol természetes a hangos kiabálás. Ehhez szokott. Az is elképzelhető, hogy szorong egy otthoni helyzet miatt, vagy szülei problémáit jeleníti meg.

 Mit tegyünk, ha a mi gyerekünk verekedős?

Nézzük meg, hogy kivel barátkozik. Foglalkozzunk vele, beszélgessünk sokat. Állítsunk fel szabályokat, és ne tűrjük az agresszív viselkedést. Természetesen a megoldás nem az, hogy jól elverjük. Nézzük meg, mivel játszik, milyen filmeket néz? Kössük le fölös energiáit sporttal. Vigyük el olyan emberek közé, akik fogyatékkal élnek. Ha a probléma nagyon komoly, keressük terapeuta és homeopata orvos segítségét. Nem utolsósorban, nem mi vagyunk túlterheltek, idegesek?

Gyakori homeopátiás szerek szorongó gyerekeknek:

Phosphorus - éjjel nem alszik, fél, rémeket lát. Nyíltszívű, empatikus gyerekek. Köhécselhet, vagy könnyen hányhat aggodalmában. Pirulós. Egy jó beszélgetés, vagy egy hátmasszírozás nyugtatja.

Pulsatilla - a kökörcsinből készült szer olyan gyerekeknek való, akik állandó pozitív visszajelzést igényelnek. Nem szeretnek egyedül lenni, de a zsúfolt levegőtlen tanteremben is rosszul érzik magukat. Sírósak, gyerekesek.

Gelsemium - a gyerek szinte béna a félelemtől minden megmérettetés előtt. Fáj a feje, és hasmenése is lehet. Nehéznek érzi a szemhéját, és fél, hogy hirtelen megáll a szíve..

Ignatia - gombóc van a torkában, sóhajtozik. Olyan gyerekeknek jó, akiket sokat csúfolnak. Gyomorgörcsöket és éles, szúró fejfájást (mint egy szög) produkálhatnak. Gyakran váratlanul sírásban, vagy nevetésben törnek ki.

Kalium phosphoricum -nem tud éjjel aludni a mentális fáradtságtól. Összerezzen, ha váratlan zajokat hall. Fáj a háta. Az evés és a meleg nyugtatja.

Arnica montana - magas potenciában olyan gyerekeknek, akik állandóan áldozatok.

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.