Kacsamáj, libamáj, igazi luxusételek. De lehet 20 dkg kacsamájból egy hadseregnek is nagyon finom előételt rittyenteni. Ötcsillagos étel mintegy 2000 forintból.
Ez egy májas, tejszínes krémes előétel, lassan sütve, a tetején karamellizált cukorral.
8 személyre:
- 200 g kacsamáj
- 1.5 dl zsíros tejszín
- 2 tojássárgája
- bors, só ízlés szerint
- kristálycukor a tetejére a karamellhez
A kristálycukor kivételével botmixerrel összeturmixoljuk a hozzávalókat. Több kis csészébe osztjuk, és meleg vízfürdőben (a csésze háromnegyedéig érjen a tepsiben a víz) 90 fokon gőzöljük, amíg a teteje tapintásra nem rugalmas. Utána hűtjük egy pár óráig. Tálalás előtt megszórjuk a tetejét a cukorral, és vagy konyhai pisztollyal, vagy forró grill alatt karamellizáljuk. Lehet kis kocka sült májjal díszíteni. Mehet bele 1 kiskanál jó konyak is. Ilyen kis edényt, vagy hasonlót bármelyik 1 eurós boltban lehet kapni, de jó a kávéscsésze is.