Mákosguba - másképpen, Istvándy Csilla receptje
HOZZÁVALÓK:
1 db fonott kalács
50 g darált, cukrozott mák
5 dkg vaj
3 ek cukor
1 l tej
1/2 l tejszín
ELKÉSZÍTÉSE:
A kalácsot kis darabokra tépkedjük. Serpenyőben vajat hevítünk, hozzáadjuk a kalácsot, megszórjuk a cukorral, rálocsoljuk a tejet és átforraljuk. A végén öntjük hozzá a tejszínt, majd tálba helyezzük és megszórjuk mákkal.
VANÍLIAHAB
HOZZÁVALÓK:
8 dl tejszín
10 dkg muscovado barna cukor
10 dkg fehér cukor
2 db tojássárgája
3 db vaníliarúd
ELKÉSZÍTÉSE:
Felforralunk fél liter tejszínt a félbevágott, kimagozott vaníliarudakkal, és további 10-15 percig gyöngyöztetjük. A tojássárgáját kikeverjük a muscovadóval és a kristálycukorral, majd állandó keveréssel, apránként hozzáadjuk a vaníliás tejszínt a rudak kiemelése után. Az így kapott krémet gőz felett keveréssel 82 °C-ig hevítjük, besűrítjük, majd kihűtjük, és hozzáadjuk a 3 dl felvert tejszínhez. Hűtőbe tesszük, és 2 órát hagyjuk megdermedni. Így kerülhet a mákos guba tetejére.
TÁLALÁS:
A gubát kis kelyhekbe adagoljuk, megszórjuk mákkal, és a tetejére helyezünk egy kanálnyi megdermedt vaníliahabot. Mentalevéllel díszítjük.