Receptajánló

HOMEOMAMI karácsonyi édesség ajánlata

Mákosguba - másképpen, Istvándy Csilla receptje

HOZZÁVALÓK:

1 db fonott kalács

50 g darált, cukrozott mák

5 dkg vaj

3 ek cukor

1 l tej

1/2 l tejszín

ELKÉSZÍTÉSE:

A kalácsot kis darabokra tépkedjük. Serpenyőben vajat hevítünk, hozzáadjuk a kalácsot, megszórjuk a cukorral, rálocsoljuk a tejet és átforraljuk. A végén öntjük hozzá a tejszínt, majd tálba helyezzük és megszórjuk mákkal.

VANÍLIAHAB

HOZZÁVALÓK:

8 dl tejszín

10 dkg muscovado barna cukor

10 dkg fehér cukor

2 db tojássárgája

3 db vaníliarúd

ELKÉSZÍTÉSE:

Felforralunk fél liter tejszínt a félbevágott, kimagozott vaníliarudakkal, és további 10-15 percig gyöngyöztetjük. A tojássárgáját kikeverjük a muscovadóval és a kristálycukorral, majd állandó keveréssel, apránként hozzáadjuk a vaníliás tejszínt a rudak kiemelése után. Az így kapott krémet gőz felett keveréssel 82 °C-ig hevítjük, besűrítjük, majd kihűtjük, és hozzáadjuk a 3 dl felvert tejszínhez. Hűtőbe tesszük, és 2 órát hagyjuk megdermedni. Így kerülhet a mákos guba tetejére.

TÁLALÁS:

A gubát kis kelyhekbe adagoljuk, megszórjuk mákkal, és a tetejére helyezünk egy kanálnyi megdermedt vaníliahabot. Mentalevéllel díszítjük.

Megosztom

A homeomami közösség