Szereted a spárgát? Én imádom. Egyszer egy római étteremben ettem a spárgissimát, egyszerűen sült zöld spárga, olívaolajjal, tengeri sóval és a tetején egy tükörtojással.
Na jó, ott reszeltek rá egy kis szarvasgombát is.
Szóval, végy két nagy csokor zöldspárgát, a vékonyabb fajtából. Törd le a végét, ameddig fás (magától ott törik el) Mosd meg alaposan, tedd be egy tepsibe, rá egy kis olívaolaj, tengeri só, keverd össze kézzel és süsd 200 fokon kb. 10-15 percig, maradjon roppanós, de puha.
Ezután locsolhatod friss zsályás vajjal, vagy mellé tehetsz egy csomó vékonyra szeletelt szárított sonkát, eheted hal mellé, ráüthetsz tojást is.
Ha nagyon jót akarsz, csinálj mellé egy kis hollandi mártást. Nem olyan bonyolult, mint a szakácskönyvekben. Voltaképp majonéz, ahol az olaj helyett olvasztott vajat használunk.
Egy fazék forró víz fölé tégy egy tányért, üss bele három tojássárgáját, egy fél citrom levét, kicsit melegítsd meg a víz felett (ne nagyon, mert rántotta lesz) adj hozzá egy mogyorónyi vajat, keverd habverővel amíg felolvad, adj hozzá még vajat, keverd, és ezt addig folytasd, amíg folyós krém állagú nem lesz.
És akkor mártogassátok ebbe a spárgát.
Fehérspárga mellé is klasszikus, és ebben a kombinációban epret is lehet mellé enni. Az eper isteni hollandi mártással.