Lavender's Blue Tilli Tilli énekli a kedvenc zenekarom és én eközben a levendulás receptjeimet rendezgetem.
Gondolom egy aromaterapeutától nem meglepő, hogy a levenduláért minden formában rajong, de el kell mondjam, hogy ezekkel a finomságokkal eddig még mindenkinél sikereket arattam.
Íme hát a gasztro aromaterápia pár gyöngyszeme:
Levendulás Csirke
- 1 egész sütnivaló csirke (1 és fél-2 kg)
- só, bors
- 1 kis csokor friss levendula virág
- 2 dkg vaj
- 1 sárgarépa megtisztítva és felkarikázva
- 1 hagyma megtisztítva és felkarikázva
- 1 póréhagyma fehér és halványzöld zsenge része felkarikázva
- 3 szem közepes krumpli megtisztítva, felkarikázva, csicsóka is mehet bele, ha épp kapható
- fél zellergumó megtisztítva és felkockázva ÉS/VAGY 1 édeskömény gumó felszeletelve
- kevés olívaolaj
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
A megtisztított és megszárogatott csirkét kívül-belül sózzuk, borsozzuk. A levendula virágokból kb. 1 kiskanálnyit lemorzsolunk a szárról, felaprítjuk és félretesszük. A maradékot szárastul a csirke hasüregébe tesszük a vaj felével. A vaj másik felével szépen bemasszírozzuk a csirke bőrét.
A zöldségeket egy tálban alaposan keverjük össze az olívaolajjal, a felaprított levendulával, kevés sóval és borssal, majd borítsuk be egy tepsibe. Erre fektessük a csirkét mellével lefelé. Tegyük a tepsit a sütőbe. 10 percenként kavargassuk meg a zöldségeket, 30 perc elteltével (tehát a 3. kavargatáskor) fordítsuk meg a csirkét, hogy a melle legyen szépen felül. További 40-50 percre van szüksége általában, hogy szépen átsüljön. Időnként érdemes a zöldségeket megkevergetni és a csirkét locsolgatni, a tepsiben gyöngyöző szafttal.
Levendulás Panna Cotta
(azaz olasz tejszínkrém gyakorló hedonistáknak)
- 1 liter valódi tejszín (tejboltból, adalékmentes, nem dobozos főzőtejszín!)
- 250 ml zsíros tej
- 15 g zselatin
- 8 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 5-10 csepp BIO Citrom illóolaj (vagy 1 Bio citrom reszelt héja)
- 1 kiskanál szárított vagy 1 evőkanál friss levendulavirág
A tejszínt felteszünk főni. Beletesszük a levendulavirágot (ha frissel dolgozunk egy picit tegyünk félre díszítésnek), a a vaníliarúd kikapargatott belsejét és magát a vaníliarudat is. Gyöngyöztessük alacsony hőfokon, amíg kb. A harmada elfő.
Ezután húzzuk le a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni, hogy az ízek elmélyüljenek.
A zselatint áztassuk be a hideg tejbe.
Szűrjük le a tejszínt, hogy a levendula virágok és a vaníliarúd már ne kerüljön bele a krémbe. Ekkor adjuk hozzá a bio citrom illóolajat, vagy reszelt citromhéjat.
A zselatinos tejet, tegyük fel melegedni és ebben oldjuk fel a cukrot is. Amikor feloldódott, adjuk hozzá az egészet a tejszínes keverékhez. Érdemes ezen ponton megkóstolni, hogy elég édes e, vagy elég e a citrom.
Tölthetjük kiolajozott csészékbe, panna cotta formába, de egész őzgerincformában is nagyon szép. Ha van friss levendulavirágunk, akkor még dermedés előtt szórjunk bele pár szemet. Nagyon szépen mutatnak a lila pöttyök a fehér krémben.
1 éjszaka alatt hűl ki és dermed meg (de minimum 6 óra kell neki).
Ha a formákat meleg vízbe mártjuk, szépen ki lehet borítani őket. Eperrel, őszibarackkal díszítve nagyon elegáns és finom édesség.
Ajánlom kipróbálni babérlevéllel, rozmaringgal, citromfűvel. A variációk száma tényleg végtelen.
Istibizi nem szappanízű és nem olyan, mint a nagyi szekrényillatosítója! :-)
Végül írok egy levendulás arcolaj receptet is.
Elsősorban a kamaszok zsíros, pattanásos bőrére, de a felnőttkori akné is szépen gyógyul tőle.
Egy szabályt kell betartani csupán: mindig nedves bőrre kell felvinni belőle pár cseppet!
Hozzávalók 20 ml-hez:
- Orvosi Levendula illóolaj (Lavandula angustifolia) 5 csepp
- Teafa illóolaj 3 csepp
- Rózsafa illóolaj (Aniba roseodora) 2 csepp
- Lányoknak: Ylang-Ylang illóolaj 1 csepp
- Fiúknak: Babér illóolaj (Laurus Nobilis) 1 csepp
- Muskotályrózsa v. Homoktövis olaj 20 csepp
- Búzacsíra olaj 5ml
- Avokádó olaj kb. 15 ml
Megbízható illóolajat és növényi olajokat okleveles aromaterapeutáknál érdemes vásárolni. Én két márkában bízom és ezeket nyugodt szívvel ajánlom: Panarom és Primavera.