Aroma pára

Aroma Pára: Levendula kívül-belül

Aroma Pára: levendula kívül-belülLavender's Blue Tilli Tilli énekli a kedvenc zenekarom és én eközben a levendulás receptjeimet rendezgetem.

 

Gondolom egy aromaterapeutától nem meglepő, hogy a levenduláért minden formában rajong, de el kell mondjam, hogy ezekkel a finomságokkal eddig még mindenkinél sikereket arattam.

Íme hát a gasztro aromaterápia pár gyöngyszeme:

 Levendulás Csirke

  • 1 egész sütnivaló csirke (1 és fél-2 kg)
  • só, bors
  • 1 kis csokor friss levendula virág
  • 2 dkg vaj
  • 1 sárgarépa megtisztítva és felkarikázva
  • 1 hagyma megtisztítva és felkarikázva
  • 1 póréhagyma fehér és halványzöld zsenge része felkarikázva
  • 3 szem közepes krumpli megtisztítva, felkarikázva, csicsóka is mehet bele, ha épp kapható
  • fél zellergumó megtisztítva és felkockázva ÉS/VAGY 1 édeskömény gumó felszeletelve
  • kevés olívaolaj

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!

A megtisztított és megszárogatott csirkét kívül-belül sózzuk, borsozzuk. A levendula virágokból kb. 1 kiskanálnyit lemorzsolunk a szárról, felaprítjuk és félretesszük. A maradékot szárastul a csirke hasüregébe tesszük a vaj felével. A vaj másik felével szépen bemasszírozzuk a csirke bőrét.

A zöldségeket egy tálban alaposan keverjük össze az olívaolajjal, a felaprított levendulával, kevés sóval és borssal, majd borítsuk be egy tepsibe. Erre fektessük a csirkét mellével lefelé. Tegyük a tepsit a sütőbe. 10 percenként kavargassuk meg a zöldségeket, 30 perc elteltével (tehát a 3. kavargatáskor) fordítsuk meg a csirkét, hogy a melle legyen szépen felül. További 40-50 percre van szüksége általában, hogy szépen átsüljön. Időnként érdemes a zöldségeket megkevergetni és a csirkét locsolgatni, a tepsiben gyöngyöző szafttal.

Levendulás Panna Cotta

(azaz olasz tejszínkrém gyakorló hedonistáknak)

  • 1 liter valódi tejszín (tejboltból, adalékmentes, nem dobozos főzőtejszín!)
  • 250 ml zsíros tej
  • 15 g zselatin
  • 8 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 5-10 csepp BIO Citrom illóolaj (vagy 1 Bio citrom reszelt héja)
  • 1 kiskanál szárított vagy 1 evőkanál friss levendulavirág

A tejszínt  felteszünk főni. Beletesszük a levendulavirágot (ha frissel dolgozunk egy picit tegyünk félre díszítésnek), a a vaníliarúd kikapargatott belsejét és magát a vaníliarudat is. Gyöngyöztessük alacsony hőfokon, amíg kb. A harmada elfő.

Ezután húzzuk le a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni, hogy az ízek elmélyüljenek.

A zselatint áztassuk be a  hideg tejbe.

Szűrjük le a tejszínt, hogy a levendula virágok és a vaníliarúd már ne kerüljön bele a krémbe. Ekkor adjuk hozzá a bio citrom illóolajat, vagy reszelt citromhéjat.

A zselatinos tejet, tegyük fel melegedni és ebben oldjuk fel a cukrot is. Amikor feloldódott, adjuk hozzá az egészet a tejszínes keverékhez. Érdemes ezen ponton megkóstolni, hogy elég édes e, vagy elég e a citrom.

Tölthetjük kiolajozott csészékbe, panna cotta formába, de egész őzgerincformában is nagyon  szép. Ha van friss levendulavirágunk, akkor még dermedés előtt szórjunk bele pár szemet. Nagyon szépen mutatnak a lila pöttyök a fehér krémben.

1 éjszaka alatt hűl ki és dermed meg (de minimum 6 óra kell neki).

Ha a formákat meleg vízbe mártjuk, szépen ki lehet borítani őket. Eperrel, őszibarackkal díszítve nagyon elegáns és finom édesség.

Ajánlom kipróbálni babérlevéllel, rozmaringgal, citromfűvel. A variációk száma tényleg végtelen.

Istibizi nem szappanízű és nem olyan, mint a nagyi szekrényillatosítója! :-)

 

Végül írok egy levendulás arcolaj receptet is.
Elsősorban a kamaszok zsíros, pattanásos bőrére, de a felnőttkori akné is szépen gyógyul tőle.

Egy szabályt kell betartani csupán: mindig nedves bőrre kell felvinni belőle pár cseppet!

Hozzávalók 20 ml-hez:

  • Orvosi Levendula illóolaj (Lavandula angustifolia) 5 csepp
  • Teafa illóolaj 3 csepp
  • Rózsafa illóolaj (Aniba roseodora) 2 csepp
  • Lányoknak: Ylang-Ylang illóolaj 1 csepp
  • Fiúknak:  Babér illóolaj (Laurus Nobilis) 1 csepp
  • Muskotályrózsa v. Homoktövis olaj 20 csepp
  • Búzacsíra olaj 5ml
  • Avokádó olaj kb. 15 ml

 

Megbízható illóolajat és növényi olajokat okleveles aromaterapeutáknál érdemes vásárolni. Én két márkában bízom és ezeket nyugodt szívvel ajánlom:  Panarom és  Primavera.

 

Megosztom

A homeomami közösség

Aroma pára

Egyik napról a másikra lettem Aroma Pára (egy barátnőm nevezett el így). Úgy kezdődött, hogy volt nekem egy jó kis karrierem egy pénzintézetnél, amit nem szerettem. Valószínűleg azért nem, mert én mindig kozmetikus szerettem volna lenni. Gyermekeim születésekor Budapestről egy városkörnyéki faluba költöztünk és itt elindult az én természetesebb élet felé fordulásom. A bankba már nem mentem vissza, hanem elvégeztem a kozmetikusiskolát. Később felfedeztem az aromaterápia világát, és mint diplomás aromaterapeutát, elkezdett érdekelni a testi-lelki állapotok kezelése, holisztikusan. Különösen izgalmas számomra az, hogyan lehet a különböző testi-lelki gyógymódokat egységbe foglalni, például összeegyeztetni a homeopátiás és aromaterápiás kezelést.