Aroma pára

Aroma Pára: Csodás növényi olajok

 Aroma Pára: Csodás növényi olajokElőször pár alapfogalom:

Növényi olajok azok, melyeket termések magjából, csírákból, ritkább esetben magas zsírtartalmú növényi húsból sajtolással nyernek.


A sajtolás is lehet ún. hideg-sajtolás (bár itt is előfordul, hogy kíméletesen melegítik az összezúzott növényi részeket) és a nagyüzemekben alkalmazott, nagyobb hozamot eredményező meleg sajtolás és oldószeres kivonás. Mondanom sem kell, hogy a természetgyógyászat, de a modern táplálkozási irányzatok kizárólag a hidegsajtolással előállított, finomítatlan növényi olajokat alkalmazzák.

A finomítatlan növényi olajok markáns illatú, ízű és összetételükben is erősen különböző csodás növényi kivonatok. Önmagukban is gyógyhatásúak , de az aromaterápia és a natúrkozmetika  is első számú alapanyagának tekinti őket.

Aki olyan szerencsés, hogy nincs semmilyen egészségügyi problémája, annak is érdemes étrendjébe minél többféle minőségi olajat beiktatnia. A minőségi itt értelem szerűen NEM az olcsó, finomított tömegtermék. Az arra alkalmas, hogy fánkot süssünk benne, de nem alkalmas arra, hogy pl. koleszterinszint csökkentő, vagy májméregtelenítő olaj alapanyaga legyen. Tehát ha csak élvezetről és egészség megőrzésről van szó, akkor vegyünk először 3 féle finom olajat! Fogyasszuk őket heti váltásban: azaz egy héten át naponta 1 mokkáskanálnyit az egyik fajtából, aztán a következő héten a másikból és így tovább, amíg az olajok el nem fogynak. Akkor aztán vegyünk másik 3 félét és folytassuk tovább.  Megfigyelhető lesz, hogy a bőr, a köröm, a haj állapota szebb lesz, javul az emésztés és az ízületek mozgékonysága.

Felsorolok pár, az én szívemnek kedves olajat és pár felhasználási lehetőséget.  Igyekszem olyanokat választani, amik nem számítanak nagyon egzotikusnak, tehát kis keresgélés után könnyen beszerezhetőek.

Búzacsíra olaj (Triticum Vulgare)

Elsősorban E vitamin tartalma magas, olyannyira, hogy búzacsíra olaj hozzáadásával meghosszabbítható más olajok eltarthatósága. Erős anti-oxidáns. Többszörösen telítetlen zsírsav tartalma eléri a 60%-ot. Illata és íze kovászos kenyérre emlékeztet.

Belsőleg fogyasztva segít csökkenteni az ekcémás és visszeres panaszokat.  A vér lipidtartlmát csökkenti, megtisztítja az artériákat a lerakódott koleszterintől és megakadályozza a vérrögök képződését.  A  növésben lévő gyerekeknél segít a csontok és izmok építésében.

Külsőleg a bőrre alkalmazva csodálatos öregedés gátló, regeneráló hatású. Segít enyhíteni a száraz ekcéma tüneteit.

Mákolaj  (Papaver somniferum)

Először is nagyon finom!  Ezért könnyű például finnyás férfiakat és gyerekeket először erre az olajra rászoktatni.  Rá lehet csorgatni vaníliafagyira, vagy sütemény krémjébe keverni, ha nagyon idegenkedik valaki az olajtól magában.

Csontritkulás megelőzésére és kezelésére az első számú szer. Laktózérzékenyek diétájába is fontos beiktatni, hiszen náluk a kalcium utánpótlást tudatosan meg kell oldani.

Kozmetikai felhasználáskor minden esetben keverék részeként használjuk, mert önmagában kicsit lassan szívódik fel és zsíros felületet hagy maga után. Ezzel együtt értékes alapanyag, mert nagyon jó puhító, hidratáló hatású.

Tökmagolaj (Cucurbita maxima, Cucurbita pepo)

Nagy kedvencem! Kedvező arányban tartalmaz egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, magas a cink, a B, a C és az E vitamin tartalma. Ezen kívül a prosztata gyulladását megakadályozó fitoszterolt  tartalmaz nagy mennyiségben. Belsőleg fogyasztva az egyik legkiemelkedőbb gyógyhatású olaj:

jótékony az emésztő rendszerre, enyhe vízhajtó, méregtelenítő (curcublin tartalma miatt bizonyított féreghajtó) magas omega 3 és omega 6 tartalma segíti az összes szervet, energiát ad a szaporító szerveknek és az agynak. Férfiak számára a prosztata védője, nőknek pedig a húgyutak karbantartója.

Nagyon finom salátaöntet készíthető belőle. Az osztrák krumplisaláta elképzelhetetlen nélküle. Konyhai felhasználáskor kizárólag nyersen érdemes használni, tehát az ételhez utólag csurgassunk belőle.

Osztrák krumpli saláta

  • fél kg krumpli megfőzve, felkarikázva
  • 2 szál újhagyma finoman felkarikázva

az öntethez:

  • 2 evőkanál semleges mustár
  • 2 evőkanál méz
  • 3-4 evőkanál tejföl, vagy zsíros joghurt
  • só, bors
  • pici almaecet
  • 2 evőkanál tökmagolaj

A krumplit és az újhagymát összekeverjük egy salátástálban!

Egy másik edényben keverjük össze először a mustárt és a mézet! Adjuk hozzá a  sót, borsot és végül a tejfölt. Ha nagyon édesnek és sűrűnek találjuk, adjunk hozzá pár csepp almaecetet.  Finoman forgassuk össze a krumplival. A tétjére csurgassuk rá a tökmagolajat!

Pórsáfrány olaj ( Carthamus tinctorius)

Distel öl, vagy bogáncs olaj néven is szerepel sok helyen.

Kiemelkedően magas a többszörösen telítetlen zsírsav tartalma. (linolsav  55-81%)! Ettől könnyen romlik. E vitamin hozzáadása segíti az eltarthatóságát.

A pórsáfrány olaj több krónikus betegség megelőzésében bizonyítottan hatásos. Ilyen az érelmeszesedés, ízületi gyulladás, infarktus és trombózis. Megakadályozza a koleszterin megszilárdulását és lerakódását. Mind a termés, mind a sajtolt olaj segíti a cukorbetegeket, jótékony minden keringési problémánál. Méregtelenítő és enyhe vízhajtó. Külsőleg alkalmazva a nagyon száraz bőr és az ekcéma gyógyítója.

 

Végül pár finom olajos recept:

Koleszterinszint csökkentő olajkeverék

(100ml-es mennyiséget készítek el egyszerre, hogy véletlenül se romoljon meg)

  • Lenmagolaj 30ml
  • Pórsáfrány olaj 30ml
  • Meggymag olaj 30ml
  • Homoktövis magolaj 10ml

Ezt a keveréket is érdemes időnként variálni hol egy kis ligetszépe, hol egy kis búzacsíra olaj kerülhet bele.  A hatás akkor lesz igazán látványos, ha 3 hónapig kitartóan szedünk a keverékből reggel-este egy egy mokkáskanállal, reggelente éhgyomorra megiszunk  hetente váltogatva galagonyavirág-aranyvesszőfű teát és hetente 2-3 alkalommal  fagyöngy  teát.

Őrületes Palacsinta

A palacsintatésztát készítünk a szokott módon, majd belekeverünk a tésztába reszelt narancshéjat, fahéjat  és 1 evőkanál sárgabarackmag olajat . A palacsintákat vaj és sárgabarackmag olaj keverékében sütjük ki.

Egy mozsárban kevergetve összetörünk barna cukrot, narancs és citromhéjat, 1 vanília rúd kikapart belsejét és ezzel az aromás cukorral rétegezzük a megsült palacsintákat. Végül csurgathatunk rá még egy kis barackmag olajat.

 

Megosztom

A homeomami közösség

Aroma pára

Egyik napról a másikra lettem Aroma Pára (egy barátnőm nevezett el így). Úgy kezdődött, hogy volt nekem egy jó kis karrierem egy pénzintézetnél, amit nem szerettem. Valószínűleg azért nem, mert én mindig kozmetikus szerettem volna lenni. Gyermekeim születésekor Budapestről egy városkörnyéki faluba költöztünk és itt elindult az én természetesebb élet felé fordulásom. A bankba már nem mentem vissza, hanem elvégeztem a kozmetikusiskolát. Később felfedeztem az aromaterápia világát, és mint diplomás aromaterapeutát, elkezdett érdekelni a testi-lelki állapotok kezelése, holisztikusan. Különösen izgalmas számomra az, hogyan lehet a különböző testi-lelki gyógymódokat egységbe foglalni, például összeegyeztetni a homeopátiás és aromaterápiás kezelést.