Aroma pára

Aromás Forró Csoki

 Aromás Forró CsokiA legsötétebb téli délutánt is beragyogja egy csésze forró csokoládé. Nem csak simán kakaó, hanem illatos, krémes, sűrű, forró csokoládé.

Én mostanában így készítem.
4 pákosztos kamasznak elegendő adag

 

  • 1 liter tej (lehet laktózmentes, vagy akár mandulatej is)
  • 1 tábla fekete Boci csoki (lehet flancolni 70+%os minőségi csokival, attól csak jobb lesz az eredmény, de ez is tökéletesen megteszi)
  • 1 evőkanál minőségi kakaópor (nem instant vacak)
  • 1-2 evőkanál nádcukor
  • 1 ceyloni fahéj rudacska
  • 1 púpos evőkanálnyi tápióka liszt
  • (opcionális ízesítők: csipet őrölt chili, kardamom hüvely szétnyomva, szegfűszeg, reszelt tonkabab, valódi vanília v. vanília esszencia, bio narancs illóolaj (3-4 csepp)

Felteszem melegedni a tejet. Egy csészében kikeverem a kakaót és cukrot kevés forró vízzel, majd a langyos tejhez öntöm és elkeverem.

A tábla csokit még kibontás előtt alaposan megütögetem, vagy megcsapkodom egy klopfolóval, így megúszom a csoki reszelést. :-)

A csokidarabkákat a melegedő, de még csak langyos kakaóhoz öntöm és egy habverővel folytonosan kevergetve megvárom, míg teljesen felolvad és elkeveredik.

Ezután egy teaszűrőbe szórom a tápióka lisztet és állandóan kevergetve beleszitálom a csokiba. Ettől csodálatosan krémes, sűrű állagú lesz. Ha már már pudingosan sűrűn szereti valaki, akkor több tápióka mehet bele.

Ha már igazán lendületben van valaki a csoki csapkodásban, akkor érdemes egyből 2 táblát összezúzni és elkészíteni a csokis forralt bort a felnőttek nagy örömére.

Hozzávalók:
500 ml víz
4-5 evőkanál barna cukor
1 evőkanál valódi kakaópor (nem instant)
2 fahéjrúd
8 szegfűszeg
4-5 egész feketebors szétnyomva
1 kis szárított chili
1 tábla fekete csoki kis darabokra törve
1 felszeletelt narancs
1 mandarin, v bio mandarin illóolaj 2 csepp
1 csipet reszelt tonkabab (persze ez el is maradhat, de annyira finom, hogy én nem hagynám ki)
rozmaring ág, ha van kéznél
1 üveg száraz, vagy félédes vörösbor
Hasonlóan készül, mint a forró csoki, de csak hasonlóan :-)

A vizet felteszem a fűszerekkel, és a narancskarikával melegedni. Kikeverem a cukrot és a kakaót egy kevés meleg vízzel, és amikor a fűszeres vizem gyöngyözni kezd, hozzákeverem. Leveszem a lángot egész kicsire és folyamatosan kevergetve felolvasztom benne a csokoládét. Amint a csoki felolvadt leveszem a tűzről és hagyom pihenni 10-15 percig, hogy az ízek jól összeérjenek. Ezután adom hozzá a bort és újra összemelegítem.

Mit érdemes tudni a tonkababról?

A tonkafák (ki gondolta volna) termése. Hozzánk szárított formában jut el. Illata, íze intenzív, édeskés, már-már bódító. Legmarkánsabban talán a vanília és a keserű mandula illatára emlékeztet, de azért ennél összetettebb.

Nem csak fűszerként izgalmas, de drága parfüm alapanyag is.

Én a Culinarisban szoktam venni. Első pillantásara rémesen drágának tűnik, de nagyon gazdaságos fűszer. Intenzív aromája miatt tényleg kevés kell belőle, nem romlik és annyit reszelsz belőle, amennyi éppen kell. Gasztrosznob barátoknak kiváló ajándék lehet maga a fűszer is, de bármi, amit tonkával ízesítesz, pl. Tonkás tejszínkrém likőr szép üvegben. Vagy csinos dobozkában tonkás cukor, sőt, ha már itt tartunk akár  tonkás só.

 

Megosztom

A homeomami közösség

Aroma pára

Egyik napról a másikra lettem Aroma Pára (egy barátnőm nevezett el így). Úgy kezdődött, hogy volt nekem egy jó kis karrierem egy pénzintézetnél, amit nem szerettem. Valószínűleg azért nem, mert én mindig kozmetikus szerettem volna lenni. Gyermekeim születésekor Budapestről egy városkörnyéki faluba költöztünk és itt elindult az én természetesebb élet felé fordulásom. A bankba már nem mentem vissza, hanem elvégeztem a kozmetikusiskolát. Később felfedeztem az aromaterápia világát, és mint diplomás aromaterapeutát, elkezdett érdekelni a testi-lelki állapotok kezelése, holisztikusan. Különösen izgalmas számomra az, hogyan lehet a különböző testi-lelki gyógymódokat egységbe foglalni, például összeegyeztetni a homeopátiás és aromaterápiás kezelést.