Teljesen biztos vagyok benne, hogy a tejszínes, vajas karamella krém (vagy ha jobban tetszik, öntet) számos háziasszony és anyuka életét mentette már meg.
Kiváló pánikbetegségre, lüktető fejfájásra, depresszióra, álmatlanságra, alkotói válságra, azaz minden olyan hirtelen fellépő helyzetben segít, amikor egy anyukának a semmiből kell kreatív és látványos finomságot rittyenteni pillanatok alatt. Mielőtt bárki kuruzslással vádolna, szeretném jelezni, hogy a karamellkrémet nem gyógyszerként ajánlom a fenti indikációkra, hanem gyors kulináris mentő ötletnek szánom és annak viszont tuti!
Alap recept:
1/2 kg cukor (barna cukor, fehér kristálycukor, nádcukor, pálmacukor, de nem nyírfacukor, abból nem lesz az igazi)
10dkg vaj (semmi esetre sem margarin)
2dl tejszín (semmi esetre sem főzőtejszín)
A cukrot vastag aljú lábasban, vagy serpenyőben felteszem a tűzre. Amint olvadozni kezd, hozzá adom a felkockázott vajat. Ilyenkor érdemes csökkenteni alatta a lángot. Eközben egy másik edényben felmelegítem a tejszínt. Nem forralom, de jó meleg legyen. Amikor már folyós és szép halvány barna elkezdem kevergetni és a tűzről lehúzva apránként hozzákeverem a tejszínt. Közben folyamatosan keverem és vissza-visszateszem a tűzre, hogy szép homogénre keveredjen. És ezzel gyakorlatilag kész is van.
És akkor most mit is kezdjünk ezzel?
1, Karácsonyi ajándék, iskolai adventi vásárra portéka.
Kreatív hobby üzletben vásárolt, vagy év közben gyűjtögetett kis befőttes üvegekbe öntjük a krémet, kihűtjük. Csinos masnit kötünk rá, felcímkézzük, matricázzuk és nyakára akár kanalat is köthetünk.
2, Last minute desszertek.
Minőségi vanília fagyira csorgatjuk és megszórjuk: pirított dióval, mandulával, fenyőmaggal, a gasztrosznobok sóvirággal (valami csodás a só és a karamell együtt).
Friss ananász szeleteket nyárson grillezünk, és ezt mártogatjuk a krémbe, de körtével és almával is pazar.
Az alap karamellt mascarponéba forgatjuk és kekszmorzsával rétegezve szép poharakban tálaljuk.
Esztétikailag kifogásolható sütiket felkockázunk és leöntünk karamellel és gátlástalanul elnevezzük saját belátásunk szerint, mint ha direkt így szántuk volna.
3, Ha dupla mennyiségű tejszínt használsz a recept során és az elkészült csodát felöntöd 1/2 liter fehér rummal, vagy vodkával, akkor szép csatos üvegben máris luxus ajándékod lesz. (De ezt ne vidd be az iskolai jótékonysági vásárra!)
Variációk az alap krémhez:
- a kész öntetbe keverjünk bele valódi vanília kivonatot, vagy a tejszínt vaníliarúd kikapart magjaival együtt melegítsük,
- adjunk az elkészült krémhez őrölt fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, reszelt tonka babot,
- adjunk bio minősített narancs, vagy mandarin illóolajat a tejszínhez, vagy a kész krémhez (ehhez a mennyiséghez maximum 5 csepp elegendő),
- a még meleg krémbe olvasszunk bele egy kis 70% kakaótartalmú csokoládét, ebben az esetben látványos ajándék lesz, ha a fele mennyiség csokis, a másik marad natúr és a kis üvegekbe rétegezve öntöd.
U.i.: tisztában vagyok vele, hogy hizlal, tudom, hogy vaj és a tejszín zsíros és a cukor csupa ártalom.