Aroma pára

Illatos szenvedély

Hiszek a szenvedély létjogosultságában (...),

s bármilyen szívesen vonják is kétségbe, abban is, hogy bizonyos emberek bizonyos érzései évtizedekig, esetleg holtukig megőrzik intenzitásukat.

Szabó Magda

A szenvedély, mint téma onnan jutott eszembe, hogy ezt a kifejezést milyen sokszor használjuk és mennyire sokféle értelemben.

Én szeretem ezt a szót, mert úgy gondolom, hogy ha valamit szenvedéllyel csinálunk, akkor abba mindent beleadva, örömteli eredményt érünk el. Én például szenvedélyesen szeretem az olajaimat.  Szeretem elővenni őket, szagolgatni, rendezgetni, keverékeket készíteni.  A szakirodalom folyamatos olvasása, összehasonlítása és gyűjtögetése is nevezhető szenvedélyesnek részemről.

 Szenvedélyesen alkotnak a művészek, de bármilyen szakma legkiválóbbjai is szenvedélyesen tudnak beszélni a munkájukról. Ha innen nézzük, akkor a szenvedély egy előrevivő érzelmi állapot.

A magyar nyelv értelmező kéziszótárra szerint a szenvedély főnév sodró erejű érzelmet, ösztönző vágyat, erős, önkéntelen törekvést takar. Amikor ez a sodró erejű vágy irányítja életünket, akkor beteggé, szenvedélyünk rabjává válunk.

És itt jön be a szenvedély másik értelmezése, azaz a függőség. A függőség már nem ilyen szép és előremutató állapot. Bár az is tény, hogy a függő ember mindent alárendel függőségének, tehát világokat képes megmozgatni, hogy megkapja vágya tárgyát. Sajnos ez a beszűkült állapot sokkal inkább romboló, mint előrevivő.

Gondolom, ott lehet meghúzni a határt szenvedély és a függőség között, amikor a napi működést, gondolatainkat kizárólag egyvalami köti le és semmi másban nem leljük örömünket. Bár a friss szerelmesek tudata pont ilyen beszűkült és tényleg nem nagyon tudnak egymáson kívül másra koncentrálni J Persze ez az állapot szépen le is szokott csendesedni. Az alkoholizmus, drog és társfüggőség, evési zavarok sajnos nem gyógyulnak maguktól.

Az a csodálatos, hogy az aromaterápiában van egy közös pont a szenvedély és a függőségek kezelésében és ez a Római kamilla (Chamaemelum nobile). Nem azonos az általánosan kamillának nevezett Orvosi székfűvel, de rokonok.

Mit tud a római kamilla?

A központi idegrendszerre hat. Nyugtató, lecsendesítő, csillapító hatású.

Görcsoldó, csillapítja a gyulladást, fájdalmat, viszketést.

És mindezt nem csak fizikai szinten teszi, hanem  lelki görcseinket, fellobbanásainkat, fájdalmainkat és viszketegségeinket is gyengéden kezeli.

Depresszió kezelésekor, dohányzásról leszokáshoz, fogyókúra támogatásához és szorongó szerelmesek elpirulás elleni keverékének is legfontosabb összetevője. Ezen kívül segíti az elalvást, lecsendesíti a csapongó gondolatokat, ha a nagy szenvedélyben túlpörögnénk.

Én itt most egy esti ?Csillapító? arcolaj keveréket ajánlok érzékeny bőrű és érzékeny lelkű szenvedélyeseknek

20ml-es pipettás üvegbe (patikában szerezhető be)

5ml búzacsíra olaj

10ml jojóba olaj

2,5 ml cameline olaj,

10 csepp ligetszépe olaj

10 csepp homoktövis húsolaj

5 csepp Lavandula angustifolia (orvosi levendula)

3 csepp Chamaemelum nobile (római kamilla)

3 csepp Cananga odorata extra (Ylang-ylang extra)

Az arcolajból 3-4 cseppet esténként, arctisztítás után, a még nedves bőrbe kell simítani.

Szabó Magdával kezdtem és találtam még egy gondolatot tőle, ami szépen sommázza, hogy valójában a szenvedély nem más, mint az élet sója:

Ha még egyszer az életemben lenne egy igazi, régi, álmatlan éjszakám, összekeresgélném a szavakat, amelyek úgy kiestek a napjaimból, ahogy a szakadt fonálról leperegnek a gyöngyök. Barátság. Gyűlölet. Szenvedély. Ábránd. Szerelem!

 

Megosztom

A homeomami közösség

Aroma pára

Egyik napról a másikra lettem Aroma Pára (egy barátnőm nevezett el így). Úgy kezdődött, hogy volt nekem egy jó kis karrierem egy pénzintézetnél, amit nem szerettem. Valószínűleg azért nem, mert én mindig kozmetikus szerettem volna lenni. Gyermekeim születésekor Budapestről egy városkörnyéki faluba költöztünk és itt elindult az én természetesebb élet felé fordulásom. A bankba már nem mentem vissza, hanem elvégeztem a kozmetikusiskolát. Később felfedeztem az aromaterápia világát, és mint diplomás aromaterapeutát, elkezdett érdekelni a testi-lelki állapotok kezelése, holisztikusan. Különösen izgalmas számomra az, hogyan lehet a különböző testi-lelki gyógymódokat egységbe foglalni, például összeegyeztetni a homeopátiás és aromaterápiás kezelést.