A kókusztej friss kókuszból készült fehér, folyékony paszta. Coconut milk néven a nagyobb áruházakban kapható.
Ha nem találunk, lehet helyette kókusztej-port használni. A hígítás a zacsi hátán le van írva.
Tejmentes diétára fogtam a nagyobbik lányomat, és így napi szinten találkozom a tejföl, tejszín, fagyi helyettesítésének problémáival. Az egyik jó megoldás, pl. leveseknél, felvert tojással sűríteni. Kitűnő a krumplilevesbe. A csirkepaprikás és fagyi problémát így oldottam meg:
Csirke curry gyerekeknek
Kis olajon megpároltam a hagymát, és hozzáraktam 2 kávéskanál garam masala fűszert, egy kis reszelt friss gyömbért (kb. negyed gyömbérnyit, de jó a szárított is, 1 kk) Felengedtem 2-3 dl vízzel, és beletettem egy kis doboz kókusztejet, egy evőkanál sűrített paradicsomot, egy kk. kurkumát. Ha nincs kókusztej, jó a kókusztej-por is. A kisebbik zacskó. Lassú lángon főzögetem. Közben egy csirkemellet csíkokra vágva elősütök egy másik serpenyőben, és a végén belekeverem, de ha erre nincs idő, csak belevágom a currys fazékba nyersen. Ha már csirkepaprikás állaga van, lehet bele tenni friss spenótot egy marékkal, vagy a csirkével egyidőben kis kockára vágott krumplit. Vörös lencsével is finom.
(opcionális: 1 lime leve, friss citromfű szál, friss korianderzöld a végén)
Basmati rizs illik hozzá. Titka: kétszer annyi víz, mint rizs, így tökéletes lesz. Én pohárral mérem ki.
Kókuszfagyi alap
- 3 nagyobb konzerv kókusztej
- 3/4 konzervdoboznyi víz
- fél konzervdoboznyi cukor
A cukrot kevergetve olvasszuk fel a vízben, hűtsük le a szirupot, majd 3/4-ét keverjük a kókusztejhez. A maradékot igény szerint, ki milyen édesen szereti. Fagyasszuk mélyhűtőben.
Kókusztejes csokifagyi:
2 nagyobb konzerv kókusztejet turmixoljunk össze:
- 1 tábla olvasztott csokoládéval (keserűcsokoládé), vagy fél kókusztejes doboz jó minőségű kakaóporral
- 1 rúd vanília fekete belsejével
- cukorral vagy mézzel ízlés szerint