A gluténérzékenyek nem ehetik a búza alapú tésztákat, de miért mondanának le kedvenc ízeikről? A carbonara spagettit minden gyerek szereti, ez a recept a tésztát rizzsel helyettesíti.
Hozzávalók:
- 225 ml rizottó rizs (arborio)
- 125 gr. előre kockázott bacon
- 25 gr. vaj (laktózmentes, bár ez a mennyiség nem okoz általában problémát. Nagyon érzékenyeknél egy kis olívaolajjal helyettesíthető)
- 1 kis fej hagyma
- 725 ml csirke vagy zöldség alaplé (lehet bio kockából is, de a friss jobb)
- 75 gr karakteres ízű sajt (pecorino, vagy más kemény juhsajt, esetleg cheddar, parmezán)
- 1 tojás
- 2 tojás sárgája
- 1 kanál tejszín (szintén laktózmentes)
- só és bors
A sütőt állítsuk be 150 fokra. Pirítsuk meg a szalonnát, ha ropogós, szedjük ki a serpenyőből. Az olajhoz adjuk hozzá a vajat és a hagymát, mérsékelt tűzön fonnyasszuk meg. Tegyük vissza a szalonnát és a rizst, jól keverjük össze. Adjuk hozzá a meleg alaplevet, némi sót és borsot, és együtt melegítsük enyhe forrásig. Tegyük át egy mélyebb sütőedénybe, és az előmelegített sütőben süssük 20 percig. 20perc múlva keverjük bele a reszelt sajtot, és tegyük vissza további 15 percre. Közben keverjük el villával a tojásokat és a tejszínt. Vegyük ki a kész rizottót a sütőből, keverjük össze a tojásos tejszínnel, hagyjuk állni 2 percig, tálaljuk mélytányérba, tetejére szórjunk sajtot.