Tojáskrém - tojásban szervírozva
A receptet egy amerikai gasztroblogon találtam, nagyon látványos, és könnyen elkészíthető.
Egyedül a tojások lefejezése nehézkes, ehhez kell egy recés kés, és némi türelem. Az eredetiben szarvasgomba olajat ír elő a recept, ennek olcsóbb változata, ha ünnep előtt pár nappal 2-3 szelet szárított erdei gombát beáztatunk, leszűrjük, majd 2 dl. olívaolajjal serpenyőben átmelegítjük, üvegbe zárva eltesszük, és ezt használjuk a recepthez.
Nyolc személyre:
- 8 friss tojás
- 2 dl sűrű tejszín
- 2 dl tej
- 1-2 evőkanál szarvasgombaolaj, vagy erdei gombás olaj
- Díszítéshez:
- apróra vágott snidling
- vaj
- sonkacsipsz (elhagyható)
Az eleje a türelemjáték. Egy konyharuhába tekerjük bele a tojást, fogjuk erősen, és egy recés késsel reszeljük addig a tetejét, amíg a kalapját le nem tudjuk választani. Kb. olyan legyen, mint egy lágytojás.
Két tojás belsejét tedd félre, a többiből süss másnap rántottát, vagy használd a tortához.
Mosd ki a tojáshéjak belsejét, és tedd vissza a tojástartó kartonba.
Kapcsold be a sütőt 100 fokra.
A tejet és a tejszínt melegítsd fel (ne forrásig). Húzd le a tűzről, keverd bele robotgéppel a tojást, a sót, az olajat és a borsot. Egy kancsóból töltsd meg a tojáshéjakat a keverékkel, tedd tartóstul egy vízzel töltött mély tepsibe (úgy a karton kétharmadáig érjen a víz), takard le sütőpapírral és a 100 fokos sütőben süsd addig, amíg a tojás krém állagú nem lesz (kb. 50 perc)
Tálalásig maradhat a meleg vízfürdőben (1-2 óra). Tálaláskor dobj egy darabka sós vajat a tetejére, szórd meg apróra vágott snidlinggel. Ha van időd, vékony sonkából vágj kis szeleteket (nem főtt sonka, hanem nyers, szárított sonka, max.2 szelet, pl. serrano), serpenyőben süsd meg csipsz állagúra a szeletkéket, itasd le egy papírtörülközőn, és ezt is add a tojás mellé.