Igen, a karamellkrém kihívás. De az a recept bevált. Fontos, hogy ne süsd túl!
(6 főre)
175 gramm cukrot olvassz fel vastag falú lábosban, lassú tűzön, 1 kanál vízzel. Amikor sötét mézszínű, kétharmad részét öntsd át vagy a kicsi szuflé edénykékbe, úgy, hogy a falán körbefuttatod, vagy az egy nagy, kerek tálba, ha egyben szeretnéd tálalni. A karamell vonja be az edény falát. (űrmérték: kb. literes vagy nagyobb kerek, mély vastag porcelán, üveg vagy fajansz tányér. Háromnegyedéig érjen a tejszínes keverék))
A maradék karamellt tedd vissza a tűzre, és adj hozzá 150 ml zsíros tejet, és 175 ml folyós tejszínt. Addig kevergesd lassú tűzön, amíg a karamell fel nem oldódik a tejben. 4 tojást verj fel egy edényben, csorgasd hozzá a karamelles tejet, közben kavard, mert rántotta lesz belőle! Adj hozzá 1 teáskanál vaníliaeszenciát és ha akarsz, némi reszelt narancshéjat is. Az edény falára és a kavargatós kanálra ragadt karamellát úgy a legkönnyebb lemosni, ha az edényben mosogatószeres vizet forralsz. :-)
Melegítsd fel a sütőt 150 fokra, és a tányér hámnegyedéig érő vízfürdőben süsd a creme caramelt kb. 1 és negyed óráig. Akkor jó, ha a közepe lágy, de nem süpped be. Ha túlsütöd, olyan lesz, mint egy béna mézecskalács. Vedd ki a sütőből, és ha kihűlt, tedd a hűtőbe pár órára.
Tálalás:
lazítsd meg körben a szélét egy késsel,tegyél egy nagyobb mélytányért a tányér tetejére, fordítsd meg, és erőteljesen rázd meg párszor. Hallani fogod, amikor elválik a krém az edény falától. Emeld le a sütőedényt, és gyűjtsd be az elismerést. Adhatsz hozzá félkemény cukormentes tejszínhabot is.