Miért eszünk lencsét újévkor? A kis szemek pénzt és szerencsét hoznak.Ha már teljesen elteltünk a kocsonyával és a malaccal, egy nagyon üdítő húsmentes étel lehet belőle újévkor. Az alábbi főzelékrecept Stahl, és Kati, a helyi kifőzde tulajdonosa receptjeinek kombinációja.
4 személyre vegyünk egy fél kiló lencsét, áztassuk be. Nem kell sokáig. Közben reszeljünk le egy hagymát, két gerezd fokhagymát, egy sárgarépát és kb.10 dkg zellert. Ezt a keveréket pároljuk meg kis olajon, amíg puha nem lesz. Adjuk hozzá a lencsét, és annyi vizet, amennyi ellepi. A vízbe tegyünk egy jó evőkanálnyi hagyományos mustárt és egy fél, mosott héjú citromot. Főzzük puhára, sózzuk, borsozzuk. Innen kétféle módon is befejezhetjük a főzeléket. Az egyik, hogy elkeverjük egy evőkanál barnás rántással és 2 dl tejföllel, majd savanyítjuk ízlés szerint citrommal. A másik, hogy főzés közben adunk hozzá egy kávéskanál curryport, (pl. Madras curry) és a végén, amikor majdnem elfőtte a levét, 2 dl jó minőségű tejszínt.
Hideg lencsesaláta
10 dkg lencsét főzzünk puhára 2,5 dl vízben egy csomag zöld koriander szárával. A korianderleveleket tegyük félre, frissen. Két nagy paradicsomot dobjunk forró vízbe, hámozzuk meg, majd a húsát vágjuk kis kockákra. 1 friss csilipaprikát magozzunk ki, és vágjunk nagyon apróra. Kockázzunk fel egy fél lilahagymát is. A még meleg lencsét szűrjuk le, sózzuk meg, borsozzuk, és keverjük el 3 evőkanál olívaolajjal és egy lime levével. Adjuk hozzá a többi hozzávalót (koriander levele, csili, paradicsom, hagyma) és keverjük össze. Hagyjuk hideg helyen összeérni.